Uspješno realizirana Zimska akademija 2018

Na Edukacijskom fakultetu i Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku u četvrtak 22. februara upriličeno je otvaranje Zimske akademije sa početkom u 12:00 sati za učenike srednjih škola s područja općine Travnik dok je u utorak 27. februara Zimska akademija održana za učenike srednjih škola sa područja Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna.

Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku ove su godine za maturante srednjih škola pružili izuzetnu priliku da dožive jedno sasvim novo iskustvo studiranja na ovim fakultetima upravo kroz ovu aktivnost.

Zimska akademija je zajednička aktivnost Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije koja ima za cilj da u ugodnoj akademskoj atmosferi i dijalogu otvori mnoga važna pitanja koja se na prvom mjestu tiču mladih ljudi i njihovih promišljanja u kontekstu problematike koja ih zanima.

Predavači na Zimskoj akademiji su nastavnici i saradnici Edukacijskog fakulteta sa katedri za: pedagogiju, menadžment u obrazovanju, bosanski, hrvatski i srpski jezik, književnost, matematiku, medije, kineziologiju te nastavnici i saradnici Fakulteta za tehničke studije sa katedri za: informatiku, tekstilno inžinjerstvo i dizajn, građevinu, arhitekturu, grafičko inžinjerstvo i dizajn.

Na samom početku Zimske akademije održano je pozdravno obraćanje u kojem se prisutnim učenicima obratila doc. dr. Amra Tuzović, menadžerica za osiguranje kvaliteta Univerziteta u Travniku izrazivši zadovoljstvo posjetom učenika te naglasivši da je cilj Akademije da učenicima otvori vrata akademske zajednice, usmjeri ih i upozna sa ponuđenim temama predavanja.

Učenicima su dobrodošlicu poželjeli i dekani oba fakulteta – prof. dr. Hrustem Smailhodžić, dekan Fakulteta za tehničke studije naglasivši da je ova Zimska akademija koncipirana na način da se učenici upoznaju sa studijskim smjerovima oba fakulteta. Dekan Edukacijskog fakulteta – prof. dr. Hazim Selimović kazavši da je cilj Akademije upoznavanje učenika sa principom rada visokoškolske ustanove i informacijama koje će im koristiti u budućem obrazovanju dok se prof. ddr. Tarik Obralić osvrnuo na proces akreditacije kroz koji je Univerzitet u Travniku prošao što pokazuje uspješnost rada ove respektabilne ustanove.

Po završetku pozdravnih obraćanja učenici su podijeljeni u grupe shodno temama koje su odabrali pri samoj prijavi na Zimsku akademiju.

Uz bogat i raznovrstan izbor tema učenici su imali priliku, shodno svojim interesima, promišljati o budućnosti, o ulaganju u obrazovanje, o zdravom načinu životu, o očuvanju jezičke i književne baštine te drugim vrijednostima života.

Ova aktivnost naših fakulteta, prema utiscima, dojmovima i mišljenjima učenika i njihovih profesora, pedagoga i direktora koji su došli s njima, pokazala se izuzetno uspješnom što je, svakako, još jedan podstrek i motivacija za nove, još uspješnije ideje i aktivnosti u radu naših fakulteta.

By |2018-04-06T12:28:12+00:006 Aprila, 2018|Projekti studenata|Komentari isključeni za Uspješno realizirana Zimska akademija 2018

Share This Story, Choose Your Platform!

About the Author:

Go to Top