Okrugli sto “Zašto volontirati? Edukuj i uključi se!” uspješno realiziran

Jučer je u gotovo punoj konferencijskoj sali Edukacijskog fakulteta održan okrugli sto na temu „Zašto volontirati? Edukuj i uključi se“. Okrugli sto je projektna aktivnost Asocijacije studenata Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku koja se realizira u okviru krovnog projekta obilježavanja Dana općine Travnik 2018.

Cilj ovoga projekta bio je približiti i predstaviti mladima volontiranje kao dio društveno korisnoga rad te im ukazati na benefite koji se ostvaruju volontiranjem. Zanimljivi učesnici, na osnovu svoga dugogodišnjeg iskustva, ponudili su bogat sadržaj teme i ukazali na primjere dobre prakse što je izazvalo pozitivne reakcije među srednjoškolcima, studentima i ostalim gostima.

Na samome početku prisutne je pozdravio dekan Edukacijskog fakulteta prof. dr. Hazim Selimović koji je izrazio zadovoljstvo aktivnostima studenata te ukazao na dobru saradnju Edukacijskog fakulteta sa lokalnom zajednicom.

O aktivnostima studenata okupljenim pod simboličnim nazivom Mreža studenata više je kazala predsjednica Mreže, studentica Šejla Smajić istakavši da je misija Mreže postati sinonim za organizaciju studenata koja targetira uspješne, izvrsne i najbolje u Mrežu i stvara okruženje za izgradnju studentskih karijera i brine se za njihovu budućnost.

U izuzetno opuštenoj atmosferi moderatorice okruglog stola Nedžla Kadić i Ivona Matošević, uz brojna pitanja, vodile su i usmjeravale diskusiju kako bismo dobili valjane odgovore na sva ona pitanja na koja smo tražili odgovore.

Brojni srednjoškolci sa područja općine Travnik, kao i studenti imali su priliku da u otvorenom dijalogu sa Rismirom Krajišnikom – PR-om CEM-a, Renatom Ignjić – projektnom koordinatoricom u CEM-u, Amelom Hadžijusufović – sekretarom u MSŠ Travnik i volonterkom sa dugogodišnjim iskustvom, Ditom Bajrami Vrbanjac – profesoricom engleskog jezika u MSEUŠ Travnik i inicijatorom i učesnikom brojnih aktivnosti, Erikom Hadžimahmutović – volonterkom u CEM-u, Šejlom Smajić – volonterkom i predsjednicom Mreže studenata EFT i FTS i Zejnom Mujkić – predsjednicom Vijeća učenika MSEUŠ iz Travnika, iznesu vlastita promišljanja, ali i zatraže odgovore na mnoga važna pitanja vezana za volontiranje, prednosti volontiranja kao i kompetencije koje mogu steći.

Studenti Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije su na ova dva fakulteta proveli istraživanje o tome da li studenti volontiraju, koliko su informisani o volontiranju i da li im se volontiranje pokazalo korisnim, a rezultate anketiranja iznijela je studentica Erika Hadžimahmutović.

Po završetku diskusije, gostima se obratila doc. dr. Amra Tuzović, menadžerica za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja Univerziteta u Travniku istakavši vrijednosti volontiranja koje se svakodnevno mogu steći, na bilo kojem mjestu, te ukazavši na važnost i značaj formiranja tima volontera koji bi uključio srednjoškolce i studente.

Dodjelom zahvalnica za učešće zatvoren je okrugli sto uz brojne pozitivne komentare i pohvale. Jedno je sigurno, da je ova aktivnost iznudila toliko dobrih ideja, prijedloga i sugestija koje će, nadamo se, naići na podsticaj kod mladih ljudi kako bi se priča o volontiranju prezentovala na pravi način.

By |2018-04-06T12:33:32+00:006 Aprila, 2018|Projekti studenata|Komentari isključeni za Okrugli sto “Zašto volontirati? Edukuj i uključi se!” uspješno realiziran

Share This Story, Choose Your Platform!

About the Author:

Go to Top