Osnivanje Kluba matematičara

Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku osnivaju KLUB MATEMATIČARA.

„Matematika je – nauka mladih. Drugačije ne može ni biti. Bavljenje matematikom predstavlja takvu gimnastiku uma, da je za nju potrebna sva gipkost i izdržljivost mladosti“. – N. Viner

Matematika je vjerovatno najvažnija prirodna nauka, bez čijeg izučavanja ne bi nastala civilizacija, ali je također i bauk većini djece i predmet s kojim imaju mnogo teškoća u školi. Ako je matematika zaista svuda oko nas, a njeni zakoni jasno vidljivi, zašto nam svima predstavlja toliki problem?

S ciljem da matematiku na interesantan i zabavan način predstavi javnosti, a zatim im na ozbiljan i metodičan način, otkrije sve njene tajne, Edukacijski fakultet u Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku osniva Klub matematičara.

10.01.2018. godine (srijeda) u prostorijama Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije održan je i prvi radni sastanak Kluba matematičara. Izraženo je zadovoljstvo zbog početka rada ovakvog jednog kluba, nakon čega je pušten motivacioni video za sve prisutne koji govori o važnosti matematike. Potom je voditelj Kluba matematičara, asistent Ahmed Palić, predstavio okvirni plan aktivnosti Kluba, na što su prisutni reagovali sa oduševljenjem i dali punu podršku navedenom planu.

Najavljeno je održavanje 1. škole matematike za učenike srednjih škola u februaru, a o čemu će uskoro biti više informacija, s tim da su pripreme za njeno održavanje uveliko počele.

Poziv za članstvo u Klubu matematičara otvoren je svim studentima Univerziteta u Travniku koji vole matematiku i žele biti dio tima, te kako bi u što većem broju svjedočili „rađanju“ matematike u mnogo ljepšem svjetlu.

By |2018-02-15T12:30:12+00:00Januar 28th, 2018|Aktuelnosti - Matematika i informatika, Mreža - Obavijesti|Komentari isključeni za Osnivanje Kluba matematičara

About the Author: