Na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku održana Druga društvena sesija Foruma za poslovno lobiranje pri Evropskom pokretu

U prostorijama Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku u ponedjeljak 2. oktobra održan je Drugi poslovni forum u sklopu manifestacije „Dan i mjeseci Evrope“ u organizaciji Evropskog pokreta u BiH i partnerstvu sa Vladom SBK, Općinom Travnik i Univerzitetom u Travniku.

Forumu su prisustvovale brojne uvažene ličnosti iz privatnog i javnog sektora, najvišeg javnog i političkog života naše i susjednih zemalja, te ambasadori i predstavnici međunarodnih organizacija.

Na samome početku prisutnima se kao domaćin obratio predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku mr. sci. dr. Nihad Selimović zaželjevši svima ugodan boravak na Univerzitetu. Kazao je da se raduje razmjeni iskustava kroz diskusije te novim spoznajama i njihovoj primjeni u budućem radu.

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić poželio je gostima dobrodošlicu u Travnik te naglasio da je Univerzitet u Travniku pomjerio granice vidokruga u evropskom putu.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo kazao je da Evropski pokret u BiH želi dati doprinos izgradnji Bosne i Hercegovine te da je Poslovni forum osnovan upravo s tim ciljem. Istakao je da je namjera da se ovakvi forumi organiziraju svaki mjesec, te da postanu tradicionalni i želja mu je da i državne institucije prepoznaju značaj ovakvih dešavanja.

Premijer Vlade SBK Tahir Lendo istakao je da će Vlada SBK činiti sve kada je u pitanju poslovno lobiranje na evropskom putu.

Drugu društvenu sesiju činile su dvije panel diskusije čiji su panelisti bili uvažene ličnosti iz političkog i javnog života, te privatnog i javnog sektora. Tako su u prvoj sesiji priliku da se obrate auditoriju imali: Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, Nikola Lovrinović iz Parlamentarne skupštine BiH – predsjedavajući ZK za EU integracije, Kemo Sarač iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Bruno Bojić – predsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH, Suad Ećo, direktor kompanije Ećo Inside, ljubljanski muftija Nedžad Grabus, Philippe Kupfer iz Privredne komore Austrije u BiH, Ivan del Vechio, veleposlanik Hrvatske u BiH.

Nakon kratke pauze i osvježenja započela je i druga sesija čiji su učesnici bili: Amarildo Mulić, direktor JP „Nacionalni park UNA“, Marko Šantić, predsjednik Gospodarske/Poduzetničke komore Federacije BiH, Kemal Čolak, predsjednik Udruženja poduzetnika/privrednika SBK, Pavo Radić iz Ureda za veterinarstvo BiH, Marijan Kljajić, predsjednik Skupštine Opštine Derventa, Vesna Travljanin, direktorica Saveza gradova i općina FBiH te Stanimir Vukičević, ambasador Srbije u BiH.

Diskusija je imala izuzetno interaktivan karakter te rezultirala određenim sugestijama i prijedlozima u koracima Bosne i Hercegovine na putu ka Evropi, ali je i odgovorila na neka ključna pitanja o samom stanju privrede u BiH, javnog servisa, položaju privrednih subjekata i dr.

Po završetku panel diskusija u Centru za kulturu općine Travnik održana je i svečana akademija povodom obilježavanja Dana Evrope. Tom prilikom uručena su brojna evropska priznanja pojedincima i kolektivima kako iz naše zemlje tako i iz regije, koji su svojim radom doprinijeli ubrzanju procesa evropskih integracija i podizanju međunarodnog ugleda Bosne i Hercegovine u oblasti politike, diplomatije, ekonomije, medija, nevladinih organizacija, kulture i sporta.

Važno je istaći da je predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku i osnivač Edukacijskog fakulteta mr. sci. dr. Nihad Selimović dobio priznanje za izuzetan doprinos razvoju visokog obrazovanja u BiH.

 

By |2017-10-03T11:59:14+00:00Oktobar 3rd, 2017|Aktuelno - Događaji|Komentari isključeni za Na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku održana Druga društvena sesija Foruma za poslovno lobiranje pri Evropskom pokretu

About the Author:

This website uses cookies and third party services. Ok