U petak 29. septembra 2017. godine u prostorijama Edukacijskog fakulteta održana je press konferencija kojom je najavljena Druga društvena sesija Foruma za poslovno lobiranje u sklopu projekta Dani i mjeseci Evrope u BiH 2017, koja će se održati 2. oktobra na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku.

Edukacijski fakultet će u ponedjeljak 2. oktobra biti mjesto gdje će o temi evropskih integracija govoriti učesnici panela –  ministar transporta i komunikacija Ismir Jusko, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, predsjedavajući zajedničke komisije za EU integracije Parlamenta BiH, Nikola Lovrinović, ministrica turizma i okoliša F BiH, Edita Đapo, te članovi diplomatskog kora, poduzetnici i predstavnici udruženja privrednika.

Cilj kampanje koju provodi Evropski pokret u BiH jeste da se svaki mjesec održavaju sesije u nekom od bosanskohercegovačkih gradova. Forum je dio projekta „Dani i mjeseci Evrope“ kojim se želi postići da se tokom cijele godine govori i razgovara o evropskim integracijama, a ne samo 9. maja kada se službeno obilježavaju Dani Evrope, istakao je na press konferenciji predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Premijer SBK/KSB Tahir Lendo kazao je da Evropski pokret u BiH ima podršku Vlade SBK kako u organiziranju Foruma tako i u ostalim aktivnostima koje imaju za cilj napredak Bosne i Hercegovine i njezin put u EU.

Gosti Foruma bit će Travničanin Miroslav Ćiro Blažević te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić naglasio je da općina Travnik podržava partnerske odnose sa nekom od općina Zagrebom.

U ime Univerziteta u Travniku, jednog od partnera Evropskog pokreta u BiH, novinarima se obratila doc. dr. Amra Tuzović i istakla da je upravo Univerzitet u Travnik prva privatna visokoškolska ustanova u BiH koja je nosilac jednog evropskog projekta. Radi se o projektu TEACHER na kojem su partneri visokoškolske institucije iz BiH i Evropske unije te Društvo zaposlenika predškolskih ustanova u FBiH. Na drugom je projektu Univerzitet jedan od partnera. Sve su ovo pokazatelji vrijednosti ove visokoškolske institucije čime se ispunjava misija samog Univerziteta.

Forum će se održati u ponedjeljak, 2. oktobra sa početkom u 11 sati, nakon čega slijedi Svečana akademija „Vrijeme je za Evropu“ u Centru za kulturu općine Travnik na kojoj će biti uručena priznanja Evropskog pokreta u BiH.