Premijerno odigrana ispitna predstava “Čarobne čarapice”

Danas je u Konferencijskoj sali Edukacijskog fakulteta održana ispitna predstava studenata  četvrte i ujedno završne godine studijskog programa Predškolski odgoj. Ispitnu predstavu „Čarobne čarapice“ su, pod mentorstvom prof. ddr. Tarika Obralića, realizirale studentice Naida Zahiragić, Ajla Hasković, Anela Čaušević, Amela Korić, Elvira Didić, Alisa Šogolj i Samra Avdić.

Veliku zainteresiranost pokazali su studenti svih smjerova a dokaz tome je i prepuna sala u kojoj je premijerno odigrana predstava. Razgovarali smo sa profesorom Obralićem, mentorom predstave i zamolili ga da nam kaže malo više o samoj predstavi, ciljevima, ishodima…

Intencija je, u posljednje vrijeme, da se studentima a naročito studentima nastavničkih smjerova otvori mogućnost da kroz prakitčne dijelove svog ispita pokažu sav raskoš svojih znanja, sposobnosti te kompetencija. Ovo je jedan primjer kako se to zapravo radi, kako studenti koji svoja teorijska znanja stiču u učionicama mogu prenijeti u teatarsku predstavu. Mi smo elemente nastave prenijeli u jedan improvizovani teatar koji je, nadam se, bio uspješan. Pripremali smo se 2 mjeseca. Prvo smo pripremali  predstavu „Crvenkapica i vuk“, no ipak smo se odlučili za ovaj performans a drugu predstavu smo ostavili da bude diplomska koja će se odigrati u julu. Studenti su svoje aktivnosti iz učionica prenijeli ovdje kako bi pokazali da će njihova okupacija, njihov posao u narednom periodu biti  da organizuju sami ovakve predstave u predškolskim ustanovama. Jedan od ciljeva je da povučemo i druge da probaju na ovakav način osmisliti nastavni sadržaj. Ovo danas je bio nastavni čas metodike predškolskog odgoja II. Ovo je bio jedan lijep dan pun osvježenja  – kazao nam je profesor Obralić.

Možemo samo dodati kako jedva čekamo sljedeću predstavu u julu, da vidimo šta će nam naši studenti sa profesorom Obralićem tada pripremiti.

By |2018-04-08T12:04:29+00:00April 8th, 2018|Aktuelno - Događaji|Komentari isključeni za Premijerno odigrana ispitna predstava “Čarobne čarapice”

About the Author: