U sklopu manifestacije “Dani općine Travnik 2018.godine” na EFT  i FTS Univerziteta u Travniku,15.marta je održano gostujuće predavanje na temu :“ Usvijetu ilustracije i karakter dizajna.“

Priznati umjetnici iz ove oblasti,  Emir i Edin Durmišević iz Sarajeva, na predavanju su podijelili svoje bogato iskustvo sa prisutnim gostima.

Blizanci Edin i Emir  prosalavili su se animiranim SF filmom „Kamena ploča“ koji je do sada prikazan na nekoliko svjetskih i loklanih festivala.

Ono što je karakteristično za rad ova dva vrhunksa umjetnika, jeste to da su njihovi radovi vezani za kretivno istraživanje i crtanje likova iz fantazije,  a jedna od intresantnih karakteristika Emirovih preopkupacija jeste da svoju najveću inspiraciju pronalazi u povjesti.

Cilj predavanja je bio da umjetnici kroz prezentaciju svojih radova i postignuća motiviraju mlade ljude i ukažu im na mogućnosti koje im ovakav poziv pruža.

Predavanju su prisustvovali gosti iz Travnika i Sarajeva koji su željeli čuti nova iskustva iz ove oblasti, studenti EFT i FTS i maturanti srednjih škola iz Travnika.