Održana press konferencija povodom manifestacije „Trka za Evropu“

Danas je u prostorijama Evropskog pokreta u BiH (zgrada Univerziteta u Travniku) upriličena press konferencija u povodu održavanja „Trke za Evropu“.

“Trka za Evropu“ sportska je manifestacija koja će se održati u srijedu 1. novembra 2017. godine s početkom u 11 sati na sportskom terenu „Kasarna“, a koja ima za cilj okupiti mlade kako bi se na simboličan način dao doprinos evropskim integracijama.

Medijima su se obratili predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo te dekan Edukacijskog fakulteta prof. dr. Hazim Selimović u ime suorganizatora Univerziteta u Travniku.

Kao što je poznato, Evropski pokret u BiH ove godine realizira projekat obilježavanja „Dana i mjeseci Evrope“ s ciljem da se češće govori o Evropi. Već su održane dvije aktivnosti u okviru manifestacije, a treća je „Trka za Evropu“ kojom Evropski pokret želi dati svoj doprinos evropskim integracijama, kao i uključiti mlade kao bitan aspekt jer na njima ostaje budućnost, kazao je Predrag Praštalo. Planirane su trke u dvije selekcije – muškoj i ženskoj. Djevojke će trčati dva kruga, a muškarci tri, a za prva četiri takmičara iz obje selekcije obezbijeđeni su novčani vaučeri. Gosp. Praštalo iskazao je zahvalnost Vladi SBK, Općini Travnik i Univerzitetu u Travniku koji su prepoznali značaj rada Evropskog pokreta, kao i JP Nacionalni park „Una“ iz Bihaća kao i Raifffeisen banci koja već nekoliko godina podržava angažman Evropskog pokreta.

Prof. dr. Hazim Selimović kazao je da je želja Edukacijskog fakulteta kao visokoškolske ustanove približavanje evropskim vrijednostima i onome što Evropa sa sobom nosi. Obrazovanje je prvi segment na koji će se obratiti posebna pažnja prilikom približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama stoga je želja Univerziteta u Travniku, da sa nekim ko je kompetentan u oblasti evropskih integracija, a to je Evropski pokret, zajedno gradi evropske vrijednosti. Aktivnost koja se realizuje u srijedu, u kojoj će učestvovati studenti Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije, učenici Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik te učesnici sportskih klubova, jedan je od primjera kako pokrenuti mlade u Bosni i Hercegovini, kako ih aktivirati i potaknuti na određene aktivnosti.

By |2017-10-30T12:58:23+00:00Oktobar 30th, 2017|Vijesti FRONT 2017|Komentari isključeni za Održana press konferencija povodom manifestacije „Trka za Evropu“

About the Author: