Jučer je u okviru programa kulturne manifestacije Andrićevi dani 2017. na Edukacijskom fakultetu u Travniku održan znanstveni tematski dijalog „Priča, pisac, čitalac“. Cilj dijaloga, čiji su suorganizatori Edukacijski fakultet i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, bio je da se savremenim književno-teorijskim instrumentarijem pokušaju propitati žanrovski okviri priče, pozicija autora, pripovjedača i lika, te pozicija čitaoca/čitatelja u kontekstu Andrićeva književnog djela i književnosti općenito.

            U ovoj izuzetno dobro pripremljenoj aktivnosti sudjelovali su nastavnici i profesori bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti zaposleni u osnovnim i srednjim školana na području Srednjobosanskog kantona.

            U protokolarnom dijelu učesnicima su se obratili predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku – Mr. sci. Dr. Nihad Selimović, menađerica Odbora za kvalitet Univerziteta u Travniku – Doc. dr. Amra Tuzović, te dekan Edukacijskog fakulteta – Prof. dr. Hazim Selimović.

            Mr. sci. Dr. Nihad Selimović govorio o aktivnostima Univerziteta u Travniku i Edukacijskog fakulteta koji su u posljednjih desetak godina, a kroz različite znanstvene, sportske, kulture, pa i privredne projekte u mnogome izmijenili sliku grada Travnika i Srednjobosanskog kantona.

            Doc. dr. Amra Tuzović govorila je o kvaliteti rada u oblasti znanosti i međunarodne saradnje, koja u posljednim godinama na Edukacijskom fakultetu ostvaruje svoj vrhunac. Posebno se osvrnula na Erasmus+ projekte Teacher i Inclusion, gdje je u prvom slučaju fakultet nosilac projekta, a u drugom izuzetno važan partner.

            Prof. dr. Hazim Selimović istakao je važnost učešća Edukacijskog fakulteta u organizaciji kulturne manifestacije Andrićevi dani, te doprinos fakulteta proučavanju književnog djela Ive Andrića što je dat kroz organizaciju seminara, okruglih stolova, znanstvenih dijaloga i međunarodnih znanstvenih konferencija.

            Na kraju radnog dijela, u restoranu Absolute Group priređen je zajednički ručak i koktel za učesnike znanstvenog tematskog dijaloga, koji pritom nisu krili pozitivne dojmove u pogledu prijema, kvalitete rada i ukupne organizacije ove aktivnosti.