Svečano otvoren Prvi info dan tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije

Danas je na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku, uz prisustvo brojnih zvanica, predstavnika akademske zajednice, predstavnika privrednog, političkog i javnog života naše zemlje, svečano otvoren Prvi info dan tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije čiji su organizatori Privredna/Gospodarska komora FBiH i Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku uz partnerstvo proizvođača strojeva „JUKI“ Central Europe.

Budućnost tekstilne industrije u Bosni i Hercegovine treba posmatrati sa stajališta ljudskih resursa, fizičkih i materijalnih kapaciteta u kojima strojevi kao alati igraju važnu ulogu kojoj treba posvetiti posebnu pažnju. Stoga je i cilj ovoga susreta ukazati na značaj i važnost tekstilne industrije u okvirima Bosne i Hercegovine kao prioritetne i perspektivne grane privrednog razvoja.

Svečani dio ceremonije obilježilo je obraćanje predsjednika Upravnog odbora Univerziteta u Travniku mr. sci. dr. Nihada Selimovića koji je kazao da je Fakultet za tehničke studije prije nekoliko godina pokrenuo studijski smjer Tekstilno inžinjerstvo i dizajn zbog ekspanzije tekstilne industrije i velike potrebe za  stručnim kadrom. “Tekstilna industrija neće moći da se razvija onim putem i tempom kakvim bi trebala ukoliko ne postoji čvrsta sprega između obrazovanja, privrede i kompanija koje proizvode strojeve kao što je kompanija JUKI. Stoga je i današnji dan tekstila samo uvod za veliki skup koji će biti održan u mjesecu februaru, a to je simpozij TImod 2018, koji ima za cilj okupiti sve predstavnike obrazovnih institucija, srednjoškolskih kao i visokoškolskih, predstavnike privrede i svih kompanija koje se bave tekstilom i kožom”, kazao je u svome obraćanju dr. Selimović.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH u svome je obraćanju kazao da Privredna komora FBiH u svome radu nastoji razviti saradnju sa visokoškolskim ustanovama i privrednim subjektima kako bi se prepoznali integracioni faktori koji bi doveli do snažnijeg razvoja tekstilne industrije.

Privredna komora čini sve da se prerađivačke grane industrije – tekstilna industrija, metalna industrija, gdje postoji mogućnost napraviti spoj znanja, dizajna i ideje, podignu na viši stepen finalizacije povećavajući time njezinu vrijednost. Gosp. Jašarspahić je dodao i to da je Privreda komora FBiH danas na Fakultetu za tehničke studije kako bi zajedno sa naučnim institucijama, privrednim subjektima došla do koraka koje će ove institucije zajedno poduzeti kako bi se ova grana industrije podigla na još veći nivo.

U ime Fakulteta za tehničke studije obratio se doc. dr. Samir Pačavar, voditelj studija za tekstilno inžinjerstvo i dizajn koji je pozdravio prisutne i poželio im ugodan boravak na Fakultetu za tehničke studije te istakao da je podizanje nivoa svijesti važnosti tekstilne industrije uvjet tehnološkog napretka ove grane. U tom smjeru ide i Fakultet za tehnničke studije koji u svojim radionicama ima najsavremeniju opremu koja pomaže studentima da prate trendove i nivo svjetskih dostignuća.

Nakon pozdravnih obraćanja uslijedila je promocija partnera projekta proizvođača strojeva “JUKI” Central Europe u čije ime se obratio gosp. Masanori Awasaki.

Uskoro više informacija…

By |2017-10-27T12:05:41+00:00Oktobar 27th, 2017|Aktuelno - Događaji|Komentari isključeni za Svečano otvoren Prvi info dan tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije

About the Author: