Šesti međunarodni naučno-stručni simpozij grafičke tehnologije, dizajna, multimedije i informacionih tehnologija GeTID&teh 2017 svečano je otvoren uz prisustvo velikog broja zvanica, predstavnika akademske zajednice iz naše zemlje, susjednih zemalja i regiona, predstavnika privrednog, političkog i javnog života.

Kako je to i praksa sve ove godine, GeTID&teh 2017, čiji je organizator Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku, imao je podršku Sveučilišta Sjever iz Varaždina, Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svečani dio ceremonije obilježilo je obraćanje predsjednika Upravnog odbora Univerziteta u Travniku mr. sci. dr. Nihada Selimovića koji je, prije svega, pozdravio sve prisutne te istakao da Fakultet za tehničke studije duguje zahvalnost svojim partnerima, koorganizatorima na podršci u organizovanju ovog izuzetno važnog događaja, kako za Fakultet za tehničke studije tako i za Travnik, i Bosnu i Hercegovinu jer je ovaj simpozij jedinstven primjer gdje predstavnici privrede zajedno sa akademskim osobljem imaju priliku da razmijene iskustva i nova dostignuća iz oblasti grafičkih tehnologija, dizajna, multimedije i informacionih tehnologija. Na koncu je svima poželio ugodan boravak na Univerzitetu u Travniku i na ovome skupu.

U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB obratio se zamjenik ministrice obrazovanja Zoran Matošević istakavši da su ovakvi međunarodni skupovi veoma bitni za Kanton i obrazovanje. „Mali grad Travnik je u svijetu poznat po nobelovcu Ivi Andriću, a postaje poznat i po visokoškolskim ustanovama. Iako je gradić, postaje jedan univerzitetski centar što pokazuje upravo ovaj simpozij sa svim eminentnim ličnostima koje su danas tu na Fakultetu za tehničke studije“, istakao je u svome obraćanju gosp. Matošević.

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić iskazao je zadovoljstvo što je Univerzitet u Travniku još jednom pokazao da je otišao korak naprijed u obrazovanju i naučnim i stručnim skupovima. Gostima je zaželio da se ugodno osjećaju u Travniku i na Univerzitetu u Travniku.

Prof. dr. Klaudio Pap sa Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pozdravio je sve prisutne te se osvrnuo na dugogodišnju saradnju između Grafičkog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije i istakao da ona treba biti još jača. Iskazao je želju da ovakvi skupovi budu još uspješniji te da će Grafički fakultet dati sve od sebe da se u tome i uspije.

Prof. dr. Ante Rončević sa Sveučilišta Sjever iz Varaždina pozdravio je prisutne i istakao da mu je zadovoljstvo biti na ovom simpoziju već četvrti put.  Želja mu je da se na ovom simpoziju iznesu nove spoznaje, potaknu nove saradnje koje bi učinile svaki naredni simpozij uspješnijim.

Svečani dio ceremonije zaključen je jednim izuzetno interesantnim plesnim performansom mlade članice Plesnog studija „Maya“ koja je ovome skupu predstavila jednu etno priču iz odlomka „Ptica“ Abdulvehaba Ilhamije.

Na koncu je dekan Fakulteta za tehničke studije prof. dr. Hrustem Smailhodžić Šesti međunarodni simpozij grafičke tehnologije, dizajna, multimedije i informacionih tehnologija GeTID&teh 2017 proglasio otvorenim zaželjevši gostima da se ugodno osjećaju tokom dva dana trajanja simpozija.