Na Edukacijskom fakultetu i Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku u nedjelju 15. oktobra 2017. godine održano je uvodno predavanje za novu generaciju upisanih studenata na ovim fakultetima.

Uvodna predavanja za brucoše i ostale studente I ciklusa studija upriličena su u prepunom amfiteatru fakulteta. Brojnost studenata još je jedna potvrda kvalitete i uspješnog rada.

Svečani dio ceremonije obilježilo je obraćanje predsjednika Upravnog odbora Univerziteta u Travniku mr. sci. dr. Nihada Selimovića koji je, prije svega, čestitao studentima na odluci da postanu članovi akademske zajednice, da upišu fakultet i nastave svoju dalju edukaciju. Potom im se zahvalio na odabiru ova dva fakulteta i ukazano povjerenje baš ovim visokoobrazovnim ustanovama. Dr. Selimović je istakao da je u ovim visokoškolskim ustanovama mnogo znanja koje studenti mogu i trebaju iskoristiti u toku svoga školovanja. U obraćanju se osvrnuo i na same početke rada Univerziteta i s ponosom istakao da je Univerzitet u Travniku (Edukacijski fakultet) prvi univerzitet u Bosni i Hercegovini koji je nosilac jednog velikog evropskog ERASMUS+ projekta. Ono u čemu se ogleda specifičnost ovih dvaju fakulteta jeste i spoj teorije, obuke i prakse gdje studenti na jednom mjestu imaju priliku učiti, obučavati se te kroz praksu pokazati stečeno znanje. Na kraju je još dodao i to da je Univerzitet u Travniku akreditovana visokoškolska ustanova te da su diplome našeg univerziteta priznate širom svijeta.

Dekan Fakulteta za tehničke studije prof. dr. Hrustem Smailhodžić je na jedan interesantan način približio studentima šta to znači studiranje, učenje i komunikacija sa profesorima i asistentima te istakao da na ovoj visokoškolskoj ustanovi postoji toliko ljudskih resursa koji će ih izgraditi u stručnjake i u dobre ljude. Na koncu je dekan Smailhodžić čestitao novoupisanim studentima na izboru fakulteta.

Studentima se obratio i dekan Edukacijskog fakulteta prof. dr. Hazim Selimović i poželio dobrodošlicu svim studentima na fakultet te im poželio uspješan početak akademske 2017/18. godine uz iskrene želje da naredni period koji studenti budu proveli na ovoj visokoškolskoj ustanovi ostane u njihovom trajnom sjećanju, a da bi se to obostrano postiglo potrebno je da se ulože određeni napori. Istakao je da je Edukacijski fakultet za svoje studente obezbijedio zaista savremene i vrhunske uslove za studiranje, kvalitetan kadar koji će pomoći studentima da steknu određene kompetencije koje će studentima biti neophodne u daljem usavršavanju i radu. Na kraju je dekan Selimović poručio studentima da, uz iskrene želje, časno dođu do svoga znanja i diplome.

U ime Ureda za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja Univerziteta u Travniku obratila se i doc. dr. Amra Tuzović menadžerica za osiguranje kvaliteta te pozdravila sve studente. U svome obraćanju istakla je da su Univerzitet u Travniku i menadžment Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije osigurali fizičke, materijalne, ljudske resurse, te obezbijedili da se nastavni proces na ova dva fakulteta odvija po vrlo visokim standardima. Istakla je da svi učesnici u osiguranju kvaliteta budu odgovorni i da ispunjavaju svoje obaveze. „Ocjena nije mjerilo znanja, ali jeste ocjena vaše odgovornosti prema sebi“, istakla je doc. dr. Amra Tuzović.

Provodeći proces inkluzije na našim fakultetima spremni smo priključiti svakog studenta i obazbijediti mu uslove za obrazovanje te time istakla da je, uistinu, student u centru pažnje.

Studenti su imali priliku upoznati se i sa akademskim osobljem, predstavnicima službi koje djeluju na Fakultetu, a koje će im, itekako, biti od pomoći tokom studiranja i boravka na ovoj instituciji.

Uz toplu dobrodošlicu svim studentima još jednom im želimo sreću i uspjeh u toku njihovog studiranja.