U povodu obilježavanja Dana općine Travnik 2017 asocijacije studenata Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije u petak 24. aprila 2017. godine organizovali su otvoreni forum na temu „Vršnjačko nasilje nije moj izbor!

Glavni cilj foruma bio je na sveobuhvatan način ukazati na ponašanja karakteristična za očigledno sve učestaliju nasilnu komunikaciju između učenika. Tek posljednjih nekoliko godina pojava vršnjačkog nasilja među djecom u školi postala je predmetom ozbiljnijih istraživanja. Budući da se posljednjih godina zapaža tendencija porasta nasilja u školama i to na globalnom nivou, potreba za jednim ovakvim projektom, koji ima za cilj pomoći kako učenicima tako i  roditeljima, učiteljima i nastavnicima, čini se opravdana.

Neke od tema na koje su predstavnici Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik, predstavnici Centra za edukaciju mladih iz Travnika i stručni kadar Edukacijskog fakulteta odgovarali bile su: Koji su to oblici vršnjačkog nasilja, kako spriječiti vršnjačko nasilje, kako postupati sa djecom koja se nasilno ponašaju, kako prepoznati žrtvu/nasilnika?

Gosti foruma bili su srednjoškolci sa područja općine Travnik, a svojim prisustvom veliku podršku ovom projektu iskazala je i delegacija Općine Travnik na čelu sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Vlatkom Lukić.