Svečana promocija diplomanata i magistranata Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku održana je u nedelju, 16. jula 2017. godine u kampusu Univerziteta u Travniku sa početkom u 18:30 sati. Tom prilikom su promovirana ukupno 190 diplomanta i 70 magistranata, od čega 60 diplomanata i 30 magistranata sa Fakulteta za tehničke studije, dok su 130 diplomanta i 40 magistranta sa Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku.
Ceremonija promocije diplomanata i magistranata započeta je plesnim performansom u izvedbi članica plesnog studija „Prijatelji djece Maya“. Svečanom činu promocije prisustvovali su pored diplomanata i magistranata i njihovi roditelji, rodbina i prijatelji, članovi akademske zajednice Univerziteta u Travniku i drugih univerziteta u Bosni i Hercegovini, premijer Vlade Srednjobosanskog kantona, načelnik Općine Travnik, predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, predstavnici medija, te mnoge uvažene ličnosti iz naše zemlje.

Protokol Svečane promocije diplomanata i magistranata podrazumijevao je obraćanje predsjednika Upravnog odbora Univerziteta u Travniku i osnivača Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije mr. sci. dr. Nihada Selimovića, pomoćnika ministrice Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Zorana Matoševića, predsjednice Odbora za kvalitet Univerziteta u Travniku doc. dr. Amre Tuzović, dekana Edukacijskog fakulteta prof. dr. Hazima Selimovića, dekana Fakulteta za tehničke studije prof. dr. Hrustema Smailhodžića, prof.dr. Salima Ibrahimefendić, načelnika općine Travnik Admira Hadžiemrića, premijera Vlade Srednjobosanskog kantona Tahira Lende, te dodjelu diploma diplomantima i magistrantima Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku.

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku i osnivač Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije mr. sci. dr. Nihad Selimović u svom obraćanju pozdravio je sve prisutne i uputio iskrene čestitke svim diplomantima i magistrantima za uspješan završetak studija, te istima poželio mnogo sreće, uspjeha i zdravlja u budućem životu, uz poruku da dostojno predstavljaju sebe i diplomu koju su stekli.
Ispred Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona prisutnima se obratio pomoćnik ministrice Zoran Matošević koji je u svom obraćanju pozdravio sve prisutne i čestitao svim diplomantima i magistrantima na stečenom zvanju citirajući izreku Aristotela: „Korjeni obrazovanja su gorki, ali su plodovi slatki“. U završnici svoga obraćanja gdin. Matošević je naglasio kako je uspjeh svakog pojedinca zapravo opći uspjeh i interes sveukupnog društva i da predstavlja put reforme Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.

Predsjednica Odbora za kvalitet Univerziteta u Travniku doc. dr. Amra Tuzović pozdravila je sve prisutne i čestitala diplomantima i magistrantima na stečenim diplomima i stečenim zvanjima, istakavši da su diplome koje su studenti stekli odraz njihovog ulaganja na putu na kojem su bili tokom godina provedenih na Univerzitetu u Travniku, kao i da Bosna i Hercegovina postaje bogatija za nove, mlade, stučne ljude. Doc.dr. Amra Tuzović je u svom obraćanju naglasila da je Univerzitet u Travniku kao akreditovana visokoškolska ustanova iz dana u dan pokazao da su namjere osnivača da se osnuje respektabilna visokoškolska ustanova ostvarene kroz rezultate realizovane u proteklom periodu. Kroz svoje obraćanje doc.dr. Amra Tuzović je istakla kako je Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku srušio predrasude i pokazao da visokoškolske ustanove mogu biti nosioci evropskih projekata, jer je Edukacijski fakultet prvi nosilac i koordinator jednog evropskog projekta u okviru Erasmus + programa. U završnici svoga obraćanja svim diplomantima i magistrantima doc.dr. Amra Tuzović poželjela je da svoje stečeno znanje i diplome ponesu na pravi način i da dostojno reprezentuju naše fakultete i da put koji koji su odabrali u budućnosti bude uspješan.
U nastavku protokola prisutnima se obratio dekan Edukacijskog fakulteta prof. dr. Hazim Selimović koji je u svom obraćanju pozdravio sve prisutne i čestitao svim diplomantima i magistrantima na završetku studija citirajući izreku Alberta Einstein: „Obrazovanje nije učenje činjenica, već treniranje uma da misli“, poželivši svim prisutnima puno uspjeha u budućnosti.

Dekan Fakulteta za tehniče studije prof. dr. Hrustem Smailhodžić, također je pozdravio sve prisutne i uputio iskrene čestitke diplomantima i magistrantima riječima da su vrata za njih uvijek otvorena i da u svakom čovjeku iskonski postoji potreba za stalnim istraživanjem i za saznanjima. U završnici svoga obraćanja dekan prof. dr. Hrustem Smailhodžić je iskazao svoje zadovoljstvo da pozove prof.dr. Salima Ibrahimefendića da se obrati svim prisutnim. U svom obraćanju prof.dr. Salim Ibrahimefendić je kroz svoje bogato životno, ali i poslovno iskustvo poručio našim diplomantima i magistrantima da znanje koje su stekli na našim fakultetima je znanje koje su im prenoslili renomirani profesori i stručnjaci iz prakse, te da i poslije ovog svečanog čina ne prestaje obaveza fakulteta da ih prati na budućim životnim putevima.

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić govorio je o značaju Univerziteta u Travniku, Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije za lokalnu zajednicu, koji su svojim postojanjem gradu Travniku dali jednu novu sliku i jedan novi segment razmišljanja, kao i novi pogled na svijet. Svim prisutnim diplomantima i magistrantima uputio je najiskrenije čestitke i poželio da im stečena diploma bude vodilja na daljnjem životnom putu.

Premijer Vlade Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, govorio je o značaju Univerziteta u Travniku za Srednjobosanski kanton istakavši da je kanton radom Univerziteta u Travniku, Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije, dobio pogonsku snagu u znanju i energiju u svim kantonalnim institucijama i preduzećima koja su vapila za kadrovima određenih profila. Premijer je u svom obraćanju prisutnim diplomantima i magistrantima kazao da se pred njima nalaze dva najvažnija zadatka, jedan je nastavak daljnjeg školovanja, a drugi je aktivno traženje posla. Na kraju obraćanja premijer Tahir Lendo je poželio sreću i svako dobro kako diplomantima i magistrantima tako i budućem radu naših fakulteta.
U protokolarnom dijelu svečane promocije obratile su se i magistrica Fakulteta za tehničke studije Emina Zubić, kao i magistrica Edukacijskog fakulteta Suada Menzil koje su iskazale svoje zadovoljstvo i ponos što su bile upravo studentice naših fakulteta.

Po završetku protokolarnog dijela promocije upriličen je svečani koktel i druženje diplomanata i magistranata Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku, njihovih roditelja, rodbine, prijatelja i članova akademske zajednice.

Završetkom svečane promocije diplomanata i magistranata Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku, akademska zajednica Bosne i Hercegovine bogatija je za nove članove, a naša domovina Bosna i Hercegovina za nove intelektualne snage.