Svjetski dan borbe protiv alkoholizma – Reci ne alkoholu!

Na Edukacijskom fakultetu i Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku, obilježava se Svjetski dan borbe protiv alkoholizma.

Svakodnevno smo svjedoci da su djeca i mladi sve više izloženi alkoholu. Naslijeđene društvene norme daju svakojake primjere da je korištenje alkohola normalno. Tako mladi dolaze do zaključka da je poželjno piti jer onaj ko ne pije i ne može da se zabavi. Mladi koji piju alkohol su “face” u društvu. Svi društveni mitovi kojima mladi podliježu nas vode u propast.

Alkohol industrija koristi mnoge trikove da privuče mlade ljude. Svakodnevno, kad samo obratimo pažnju prilikom šetnje gradom naiđemo na nekoliko bildbord-a sa reklamama nekog alkoholnog pića. Pored nas prođe saobraćajno vozilo sa reklamom alkoholnog pića. Ista situacija je i sa medijima. Na televiziji možemo vidjeti mnoštvo reklama vezanih za alkoholna pića i često djeca ne znajući šta je to, čuju neki slogan i zapamte. I na internet stranicama stalno smo izloženi mnogim reklamama, gdje čak i poznate osobe postavljaju fotografije sa nekih provoda sa hrpama alkohola, što naravno nije dobra poruka mladima.

Kako smo prepoznali važnost ovog problema, i studenti Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije su na simboličan način obilježili Dan borbe protiv alkoholizma.

By |2018-04-01T09:29:35+00:00April 1st, 2018|Vijesti FRONT 2017|Komentari isključeni za Svjetski dan borbe protiv alkoholizma – Reci ne alkoholu!

About the Author: