Ernad Karović, student II ciklusa Edukacijskog fakulteta, jedan od najboljih arbitara u našoj zemlji, jučer je u amfiteatru Edukacijskog fakulteta studentima sportskih smjerova održao predavanje na temu „Suđenje košarkaških utakmica na domaćoj i međunarodnoj sceni“. Predavanje je okupilo brojne studente i profesore koji su pokazali veliku zainteresovanost za ovu temu.

Uz veliku zahvalnost što je pozvan da studentima prenese, prije svega, svoja iskustva košarkaškog suđenja, a potom i znanja u oblasti košarke, Ernad je pozdravio sve prisutne i naglasio da mu je izuzetno zadovoljstvo što ima priliku prezentovati studentima svoj rad i napredovanje u oblasti košarkaškog suđenja.

Iza Ernada Karovića je dugogodišnje iskustvo, prvo kao košarkaša, a kasnije kao košarkaškog sudije. Kako nam je kazao, na međunarodnoj sceni je već sedmu sezonu. 2011. godine položio je međunarodnu licencu za košarku u kolicima, a 2013. stječe zvanje Međunarodnog košarkaškog sudije sa FIBA licencom.

Kroz svoje izlaganje, pokazujući na vlastitim primjerima, podsticao je studente da teže ka ostvarenju svojih ciljeva, ali i da nađu način za njihovo ostvarenje. Ernad ističe da je neophodno planiranje i timski rad. Kada govori o uspjehu, ističe da se iz neuspjeha, zapravo, javlja uspjeh jer na svaki neuspjeh moramo pozitivno gledati i reagovati kao na neki vid motivacije i želje da uspijemo. U drugom dijelu predavanja osvrnuo se na košarku, te edukaciju studenata kada su u pitanju pravila košarkaške igre.

Posebno je istakao i ukazao studentima da ne budu prosječni, nego da se izdignu iznad ljestvice koju su prethodno postavili sebi kao cilj, jer će na taj način uspjeti savladati sve životne prepreke.

Na samome kraju, Ernad se zahvalio organizatorima na pozivu, te istakao kako mu je bilo zadovoljstvo pričati na temu kojom se bavi još od svoje jedanaeste godine, pred brojnim studentima sportskih smjerova, za koje se nada da će ono što su mogli čuti na predavanju znati i moći iskoristiti u svojoj praksi u budućnosti.

Novinarka studentskog časopisa Grafx razgovarala je sa Ernadom, a intervju možete pročitati na web portalu Grafx na linku http://grafx.ba/index.php/teme/intervju/1255-predavanje-iz-kosarke-ernad-karovic-student-ii-ciklusa-na-edukacijskom-fakultetu-na-medunarodnoj-sceni-sam-vec-sedmu-sezonu.