Od 11. Do 15 marta 2018. godine, na Jahorini je održana naučna konferencija SPE (Science, Practice & Education) BALKAN SKI Conference, u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH, Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, te Asocijacije trenera i učitelja skijanja Bosne i Hercegovine.
U pet dana konf erencije, prisutni su imali priliku prisustvovati teorijskim i praktičnim radionicama iz skijanja, koje su donijele najnovije tehnologije u metodici obuke i tehnici alpskog skijanja, ali i niz zanimljivih izlaganja najnovijih istraživanja u oblasti zimskih sportova. Također, održan je veliki broj prezentacija i testova najnovijih modela ski opreme.

U naučnom dijelu svoje učešće su uzeli renomirani svjetski predavači Erich Müller (AUT), Pete Allison (USA), Blaž Lešnik (SLO), Ron Kipp (USA), Martin Zvonar (CZ) i autori iz naše regije koji se bave istraživanjem iz ove oblasti. Edukacijski fakultet predstavljali su doc. dr Damir Ahmić i viši asistent Jasmin Hrnjić, koji su pre

zentirali rad iz oblasti menadžmenta u sportu, koji s odnosi na upravljanje ski centrima. Rad je rađen u saradnji sa ISIA licenciranim ski instruktorima i škole skijanja Ski team Vlašić.
Bila je ovo prilika da se unaprijedi saradnja sa institucijama koje su učestvovale u organizaciji ali i da se ostvare nove konekcije i saradnja sa visokoškolskim ustanovama i sportskim savezima iz regije ali i svijeta.