U srijedu 1. novembra na sportskom terenu Kasarna održana je „Trka za Evropu“ u organizaciji Evropskog pokreta u BiH i saradnji sa Univerzitetom u Travniku. U trci su nastupili studenti Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije, učenici Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Travnika te članovi sportskih klubova Nogometni klub “Travnik” i Ženski nogometni klub “Rosa brandis”.

Cilj ove trke bio je, prije svega, uključiti mlade u određene aktivnosti Evropskog pokreta u BiH uz promociju evropskih integracija, jer su upravo mladi budućnost Bosne i Hercegovine, kako je i rekao gosp. Praštalo na održanoj press konferenciji. U ženskoj konkurenciji prvo mjesto je zauzela Senida Saldum, bivša studentica Edukacijskog fakulteta i članica Ženskog nogometnog kluba „Rosa brandis“. Drugo mjesto pripalo je Marineli Lovrić, treće Hajriji Ramić i četvrto Larisi Srkalović. U muškoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je Aladinu Taliću, članu Nogometnog kluba „Travnik“, drugo Esadu Smajlović, treće Harunu Kestenu i četvrto Adiju Mujčiću.

Na Univerzitetu u Travniku su najuspješnijim uručene diplome kao i robno-novčani čekovi.

Osim trke, upriličena je i prezentacija JP Nacionalni park „Una“ te susret sa predstavnicima Turističke zajednice SBK kako bi se uspostavila saradnja između dviju zajednica i kantona.