Dragi volonteri, želimo vam sretan vaš dan!

Volonteri su ponos zajednice i društva u kojem egzistiraju. Godina koja je na izmaku pokazala je da su socijalna osjetljivost i saosjećanje među najvažnijim komponentama društvene harmonije. Stoga, na ovaj dan, želimo svim volonterima iskazati zahvalnost što svoje dragocjeno vrijeme, entuzijazam i vještine, nesebično poklanjaju najosjetljivijim članovima društva.

Širom svijeta, 5. decembar obilježava se kao Međunarodni dan volontera, kako bi se na barem jedan dan ukazalo na značaj djelovanja plemenitih ljudi koji svojim dobrovoljnim radom čine društvo tolerantnijim i kohezivnijim. Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine, a koji se obilježava s ciljem jačanja i vrednovanja rada volontera i svih njihovih aktivnosti, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou. Međunarodni dan volontera u 2020. godini se obilježava pod sloganom “Zajedno možemo, kroz volontiranje.”

Edukaciji fakultet svojim studentima redovno nudi prilike za uključivanje u volonterske aktivnosti i ukazuje na značaj razvijanja volonterizma među mladima kroz različite okrugle stolove, predavanja, radionice i seminare. Tome svjedoči učešće studenata našeg fakulteta na Eyof-u, najvećem sportskom olimpijskom festivalu za mlade, Olimpic day-u, okruglim stolovima i panel diskusijama, brojnim humanitarnim akcijama, konferencijama, seminarima…

Kroz fotogaleriju podsjećamo na neke aktivnosti u kojima su volontirali naši studenti.

Obilježavanjem ovog dana podsjećamo da svaki dan imamo priliku pokrenuti promjene u društvu.

“Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi.” Sherry Anderson