Drugi dan online sedmice otvorenih vrata Edukacijskog fakulteta programski je planiran za aktivnosti vezane za predškolski odgoj. Dan je obilježila panel diskusija na temu „Obrazovna produkcija u predškolskom odgoju na tržištu rada“.

Panelisti su bili:

  • dr. Muradif Hajder – profesor na Edukacijskom fakultetu UNT
  • dr. Hanifa Obralić – profesorica na Edukacijskom fakultetu UNT
  • Jasmin Hrnjić – direktor Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje obdanište „Travnik“ i viši asistent na Edukacijskom fakultetu UNT
  • Emina Talić-Hakanović – direktorica i osnivač privatne predškolske ustanove „Abakus“ (Zenica) i student IV godine predškolskog odgoja na Edukacijskom fakultetu u Travniku i
  • Termina Ganibegović – profesorica predškolskog odgoja i obrazovanja i vlasnica i direktorica privatne predškolske ustanove „Bambi“ (Zenica).

 

Moderatorica ovog panela bila je mr. Irmela Mujkić – viša asistentica na Edukacijskom fakultetu UNT.

Prema riječima prof. dr. Hajdera, predškolski odgoj u Bosni i Hercegovini  je potpuno zapostavljen sistem odgoja i obrazovanja. Istraživanja u kliničkoj praksi su pokazala da je razvoj u predškolskoj dobi ili rani razvoj osnova za razvoj ličnosti.

Predavači su u okviru ove aktivnosti govorili upravo o važnosti vrtića i uloge odgajatelja u odgojno – obrazovnom procesu.  O statističkim podacima koji se tiču ovog sektora govorio je mr. Jasmin Hrnjić, navodeći da je u našoj zemlji predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno manje od 15% djece, što je daleko manje od evropskog prosjeka.

Panelisti su se usaglasili oko ulaganja u budućnost ove profesije, koja je od ključnog značaja za našu zajednicu. Ključni faktori za uspjeh odgajatelja jesu ljubav prema ovom pozivu i obrazovanje koje pružaju visokoškolske ustanove, projekti, seminari i druge edukativne aktivnosti.