Održan panel “Obrazovna produkcija u predškolskom odgoju na tržištu rada“

Drugi dan online sedmice otvorenih vrata Edukacijskog fakulteta programski je planiran za aktivnosti vezane za predškolski odgoj. Dan je obilježila panel diskusija na temu „Obrazovna produkcija u predškolskom odgoju na tržištu rada“.

Panelisti su bili:

  • dr. Muradif Hajder – profesor na Edukacijskom fakultetu UNT
  • dr. Hanifa Obralić – profesorica na Edukacijskom fakultetu UNT
  • Jasmin Hrnjić – direktor Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje obdanište „Travnik“ i viši asistent na Edukacijskom fakultetu UNT
  • Emina Talić-Hakanović – direktorica i osnivač privatne predškolske ustanove „Abakus“ (Zenica) i student IV godine predškolskog odgoja na Edukacijskom fakultetu u Travniku i
  • Termina Ganibegović – profesorica predškolskog odgoja i obrazovanja i vlasnica i direktorica privatne predškolske ustanove „Bambi“ (Zenica).

 

Moderatorica ovog panela bila je mr. Irmela Mujkić – viša asistentica na Edukacijskom fakultetu UNT.

Prema riječima prof. dr. Hajdera, predškolski odgoj u Bosni i Hercegovini  je potpuno zapostavljen sistem odgoja i obrazovanja. Istraživanja u kliničkoj praksi su pokazala da je razvoj u predškolskoj dobi ili rani razvoj osnova za razvoj ličnosti.

Predavači su u okviru ove aktivnosti govorili upravo o važnosti vrtića i uloge odgajatelja u odgojno – obrazovnom procesu.  O statističkim podacima koji se tiču ovog sektora govorio je mr. Jasmin Hrnjić, navodeći da je u našoj zemlji predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno manje od 15% djece, što je daleko manje od evropskog prosjeka.

Panelisti su se usaglasili oko ulaganja u budućnost ove profesije, koja je od ključnog značaja za našu zajednicu. Ključni faktori za uspjeh odgajatelja jesu ljubav prema ovom pozivu i obrazovanje koje pružaju visokoškolske ustanove, projekti, seminari i druge edukativne aktivnosti.

By |2020-05-18T15:19:26+00:00Maj 12th, 2020|Aktuelno - Događaji, Vijesti FRONT 2017, Vijesti-MS|Komentari isključeni za Održan panel “Obrazovna produkcija u predškolskom odgoju na tržištu rada“

About the Author: