U srijedu, 15.12.2021. otvoren je 12. međunarodni simpozij „NTS 2021“ u organizaciji  Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu koji se ove godine održava online zbog pandemije COVID -19.

Na otvaranju simpozija obratili su se dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja prof.dr. Haris Alić, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifet Škrijelj i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

U plenarnim izlaganjima  prvoga dana simpozija na temu “Tehnologije i trendovi obrazovanja i sporta za vrijeme pandemije COVID-19” (razmjena iskustava fakulteta u period pandemije s ciljem unaprijeđenja nastavno-naučnog rada i prakse u sportu i tjelesnom odgoju) učešće su uzeli:

 • DR.SCI. EDIN UŽIČANIN, docent, Fakultet za tjelesni odgoj i sport, Univerzitet u Tuzli
 • DR.SCI. EKREM ČOLAKHODŽIĆ, vanredni profesor, Nastavnički fakultet, Univerzitet Džemal Bijedić, Mostar
 • DR.SCI. MIRAN PEHAR, docent, Fakultet prirodoslovno-matematičkih znanosti, Sveučilište u Mostaru
 • DR.SCI. AMRA TUZOVIĆ, vanredni profesor, Edukacijski fakultet, Univerzitet u Travniku
 • DR.SC. NATALIJA KURTOVIC,docent, Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću
 • PROF. DR. RADENKO DOBRAŠ, red.prof, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Banja Luka
 • PROF.DR. OSMO BAJRIĆ, red.prof., Paneuropski univerzitet “Apeiron” Banja Luka
 • PROF.DR. DŽENAN KULOVIĆ, vanredni profesor, Ekonomski fakultet, Univerzitet u Zenici
 • PROF.DR. MARKO ALEKSANDROVIĆ, redovni profesor, Fakultet sporta i fizickog vaspitanja, Univerzitet u Nišu
 • PROF.DR. MAJA HORVATIN, vanredni profesor, Kineziološki fakultet, Sveuciliste u Zagrebu
 • PROF.DR.BORCE DASKALOVSKI, vanredni profesor, Fakultet za fizičko obrazovanje, sport i zdravlje,  Univerzitet sv.Kirilo i Metodije, Makedonija

Simpozij “NTS 2021.” je usmjeren na nove tehnologije u oblasti sporta, tjelesnog odgoja, transformacionih procesa u sportu, te organizacije i upravljanja u sportu. Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu već dugi niz godina baštini tradiciju organizacije ovog događaja. Posebna je potreba i izazov sve navedene oblasti istraživati u vremenu pandemije kako bi se dali odgovori na pitanja i probleme koji su nas zadesili što i jeste cilj ovogpdišnjeg simpozija “NTS 2021”.

Putem digitalnih online platformi simpozij će okupiti istraživače, edukatore, sportske radnike, studente i sve zainteresovane koji će imati priliku razmijenjivati svoja znanja, iskustva i ideje. Tako je za  drugi dan simpozija, četvrtak, 16.12.2021.,  planirano  izlaganje radova po sesijama: Razvoj zdravih životnih navika, Sport, Rekreacija i turizam i Poduzetništvo u sportu koje se mogu pratiti online preko digitalne platforme Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu.

Više o simpoziju na linku:  https://nts.fasto.unsa.ba/