Podjelom žutih trakica povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije suicida, PR tim studenata Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniju je na simboličan način podsjetio na važnost podizanja svijesti o ovom problemu.
Suicid je važan psihopatološki entitet i jedna od najzahtjevnijih kliničkih situacija. On je i velik javnozdravstveni problem, kao i sociopatološki entitet. Naime, suicid je među deset najčešćih uzroka smrti u većini zemalja, a u brojnim europskim zemljama, njegov je broj znatno viši od broja smrti uzrokovanih saobraćajnim nesrećama i homicidima čime dobiva epitet „tihe epidemije“.
Svakih 40 sekundi neko u svijetu počini suicid, što na godišnjoj razini čini oko 800.000 smrti. Jedno od osnovnih pitanja vezanih uz suicid jest njegova priroda, etiologija pa i definicija. Suicidalno je ponašanje složeno ponašanje koje uključuje, u dimenzionalnom spektru, čitav niz autodestruktivnih ponašanja koja bi trebala biti motivirana jasnom i osviještenom namjerom. Ipak, takva definicija nije primjenjiva za sve oblike suicidalnog ponašanja.
Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti širom svijeta da se samoubojstvo može spriječiti. Opća deklaracija o ljudskim pravima osigurava da je život prva i obavezna sloboda svakog čovjeka u čitavom svemiru i svugdje na zemaljskoj kugli.
Suicid najčešće nije potpuno predvidljiv, literatura navodi da samo trećina osoba koje imaju suicidalne ideje i ponašanje o tome slobodno govori. Nema nijednog faktora rizika koji ima apsolutnu predikciju ili faktora koji uvijek, u linearnom kauzalitetu, uzrokuje suicidalno ponašanje. Stoga kažemo da je suicid vrlo složeno ponašanje multifaktorske etiologije. Na razini današnjih znanstvenih spoznaja, faktori rizika nemaju veliko značenje ako se sagledavaju samo pojedinačno, već se etiologija suicidalnosti promatra kroz prizmu eksplanatornih modela u kojima se razni faktori rizika stavljaju u odnos i promatraju u funkciji vremena.