Nasilje nad ženama i djevojkama jedno je od najrasprostranjenijih kršenja ljudskih prava u svijetu, a na današnji dan, 25. novembra obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u cilju povećavanja svijesti o ovoj problematici koja je prisutna širom svijeta. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obilježava se odlukom UN-a od 17.12.1999. godine u znak sjećanja na tri sestre koje su brutalno ubijene u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

Godina 2020., kada je riječ o nasilju nad ženama uslijed pandemije koronavirusa naziva se još i “pandemijom u sjeni“ jer su žene širom svijeta zatvorene u kućama sa svojim zlostavljačima, ponekad i bez ikakvog načina da potraže pomoć.

Na Fakultetu su studenti u okviru vannastavnih aktivnosti različitim sadržajima davali doprinos na podizanju svijesti o ovoj problematici. Zbog epidemioloških mjera ove godine se nisu mogle realizirati aktivnosti na Fakultetu pa ćemo se kroz fotogaleriju prisjetiti kako je to izgledalo prošle godine.
Naše studentice, članice PR tima, su na današnji dan organizirale predavanje te su kroz edukativne sadržaje i svojevrsni makeup performans radile na podizanju svijesti o ovom problemu uz poruku da se nasilje ne smije tolerisati!!!