Novinarstvo je puno više od pukog izvještavanja i pisanja. Iskonsko novinarstvo uvijek je u potrazi za istinom! Kako bi ispunili ono što se od njih očekuje, novinari trebaju obrazovanje i intelektualnu sigurnost koja dolazi od znanja te im omogućava da shvate širu perspektivu sebe, ali i društva, kako bi mogli postavljati pitanja i dovoditi u pitanje.

Studenti koji završe Novinarstvo na Edukacijskom fakultetu bivaju osposobljeni za rad u svim granama novinarstva uz usvojena temeljna teorijska praktična znanja iz područja novinarstva i komunikacija.

Studij novinarstva namijenjen je onima koji žele da usvoje načela za rad u medijima i postanu kompetentni medijski djelatnici. Studenti kroz nastavni proces i praktičnu nastavu usvajaju multidisciplinarna znanja iz područja privrede, politike, kulture i ostalih društvenih područja te praktična i teorijska znanja iz historije medija, medijske regulative i uloge medija u društvu.

Novinarstvo proširuje vidike, čini ljude mudrijima i pomažu da postanu bolje i zanimljivije osobe!

U cilju podizanja svijesti o značaju medijske pismenosti, u okviru aktivnosti na smjeru Novinarstvo, organizirana je panel-diskusija. Kliknite na link u nastavku i poslušajte šta kažu  univerzitetski profesori i dugogodišnji novinari o značaju novinarskog profesionalizma te načinima kako prepoznati fake news i izbjeći medijsku manipulaciju!

Više o studijskom smjeru Novinarstvo možete pronaći na linku