Danas je u okviru online sedmice otvorenih vrata Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku održana panel diskusija na temu: „MEDIJSKA PISMENOST I FAKE NEWS – Obrazovanjem protiv lažnih vijesti i medijske manipulacije“.

Panelisti su bili eminentni stručnjaci iz te oblasti te dobri poznavaoci metoda i tehnika novinarstva. Učešće u diskusiji su uzeli: doc. dr. Emina Terzić – profesorica na Edukacijskom fakultetu, Mirela Kukan – uposlenica Dnevnog avaza, Velih Spaho – uposlenik BHT1, Faruk Durmišević – Hayat.ba i Damir Hodžič – Faktor.ba.

Moderatorica ovoga panela bila je doc.dr. Amela Bajrić – profesorica na Edukacijskom fakultetu.

Doc.dr. Emina Terzić istakla je važnost medijske pismenosti, potrebnog kritičkog stava prema sadržaju koji mediji plasiraju te kako je neophodno medijskim vještinama učiti djecu i mlade.

Panelisti su u okviru ove aktivnosti podijelili profesionalna iskustva te dali uvid u vjerodostojnost i izvore plasiranih informacija uz naglašenu dozu opreznosti prilikom korištenja društvenih mreža. Na kraju, svi učesnici su se usaglasili o važnosti medijske pismenosti i potrebi osvještavanja ljudi o istoj uz nadu da će se tema, shodno njenoj važnosti, populizirati.