Drugi dan simpozija Timod 2019 obilježila su stručna predavanja, modna revija i takmičenje za učenike srednjih škola.

Četvrti međunarodni stručni simpozij tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna, Timod 2019, je u toku. Drugog dana Simpozija, u petak 26. aprila, održana su predavanja eminentnih stručnjaka iz regije, te modna revija čiji su kreatori učenici srednje škole tekstilnog usmjerenja iz Travnika.

Prvo predavanje održao je dekan Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku, prof. dr. Hrustem Smailhodžić. Tema predavanja prof. Smailhodžića bila je „Novi materijali – tehnika elektroispredanja.

Šejla Džananović, mag. ing. hemije, iz kompanije Bosnainspekt d.o.o. iz Sarajeva, održala je predavanje na temu „Ispitivanje tekstila – moderni pristup“. „Komunikacija u timu – četiri profila ponašanja“ je tema predavanja gđe Saše Einsiedler, komunikologa iz Ljubljane, Republika Slovenija.

U ime sponzora ovogodišnjeg simpozija Timod 2019, kompanije Rigo d.o.o. iz Slovenije, predavanje na temu „Inovativni strojevi u industriji tekstila, kože i obuće“ održao je Siniša Blagojević. Pažnju tokom predavanja posvetio je stanju inovativnosti mašina u industriji tekstila, kože i obuće.  O značaju radne snage i većem pristupu na tržištima govorio je Amar Brkan, predstavnik programa USAID iz Sarajeva. Prisutne je upoznao sa grant sredstvima koje Program nudi, kao i načinom apliciranja za određena sredstva za različite projekte.

O značaju tekstila u budućnosti, na temu „Svijet tekstila danas – svijet tekstila sutra“, govorio je uvaženi prof. dr. Andrej Demšar, sa Univerziteta u Ljubljani, Fakulteta prirodnih nauka i inžinjerstva.  Msc. Leekei Wai Han Tang iz Pariza, Francuska održala je stručno predavanje na temu „Položaj i uloga modne industrije Francuske u svijetu“.

Pored stručnih predavanja, drugi dan Simpozija održana je i modna revija „Računajte na nas“. Dizajneri su bili učenici Mješovite srednje tehničke škole iz Travnika.

Važno je napomenuti da se tradicija takmičenja učenika srednjih škola tekstilnog i kožarskog usmjerenja nastavlja. Tokom dana održano je takmičenje učenika, te s tim u vezi su proglašeni i najbolji učenici. Nagrade za najbolje obezbijedila je kompanija Rigo d.o.o. iz Slovenije, sponzor simpozija.

Konačni poredak škola nakon takmičenja je:

ŠIVENJE

 1. Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn, Sarajevo
 2. Srednja mješovita škola „Mladost“, Zenica
 3. Mješovita srednja tehnička škola Travnik
 4. Mješovita srednja škola Tešanj
 5. Srednja škola Pere Zečevića, Odžak
 6. Škola „Džemal Bijedić“, Goražde

KONSTRUKCIJA

 1. Mješovita srednja škola Tešanj
 2. Mješovita srednja tehnička škola Travnik
 3. Srednja mješovita škola „Mladost“, Zenica
 4. Srednja škola Pere Zečevića, Odžak
 5. Škola „Džemal Bijedić“, Goražde

Nakon predavanja i modnih revija gosti Simpozija su imali priliku učestvovati na okruglom stolu „Mali koraci za velike promjene“ a uvodničar je bio doc. dr. Samir Pačavar, sa Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku. Nakon toga, uslijedilo je sumiranje dana i najava sadržaja trećeg dana Simpozija.