Studenti pedagogije i psihologije obilježili Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom

Studenti Edukacijskog fakulteta studijskog smjera pedagogija i psihologija su povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba  sa Downovim sindromom posjetili Edukacijsko – rehabilitacijski centar „Duga“ u Novom Travniku, te kroz prigodne aktivnosti uz puno smijeha i zabave sa djecom dali svoj doprinos u obilježavanju ovog dana.

U sklopu posjete realizovano je nekoliko sadržaja: kreativni, sportski i zabavno-rekreativni. Sadržaji aktivnosti su osmišljeni u skladu sa mogućnostima djece kako bi se na taj način promovisao rad sa djecom sa posebnim
potrebama koja su, i ovaj put, uz malu pomoć pokazala svoju kreativnost i sposobnosti u različitim vidovima aktivnosti.
Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downovog sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma. Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.
Cilj obilježavanja ovog dana je potaknuti sve osobe za veće poštovanje prava ljudi s Downovim sindromom, razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu. Simbol obilježavanja ovog dana  su šarene čarape jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti.
Nošenjem šarenih čarapa i organizacijom različitih aktivnosti pruža se podrška borbi osoba s Downovim sindromom kako bi se što bolje integrisali u društvo.

 

By |2019-03-22T09:00:27+00:00Mart 21st, 2019|Vijesti FRONT 2017|Komentari isključeni za Studenti pedagogije i psihologije obilježili Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom

About the Author: