Na današnji dan prije 44 godine, preminuo je pisac, diplomata i nobelovac Ivo Andrić.

Povodom 13. marta, datuma smrti nobelovca Ive Andrića Zavičajni muzej Travnik organizovao je Spomenski pohod kroz rodni grad književnog nobelovca. Namjera šetnje je upoznavanje mladih generacija sa životnim i književnim vezama Ive Andrića i Travnika. Pohod je započeo okupljanjem ispred Rodne kuće Ive Andrića gdje je voditelj pohoda Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića prisutne upoznao sa posljednjim danima života slavnog nobelovca. Maršuta spomenskog pohoda je Otvoreni književni atelier – Elči Ibrahim-pašina medresa – mahala Osoje – Sulejmanija džamija – parni voz „Ćiro“ – Hafizadića kuća – park ispred Centra za kulturu – Otvoreni književni atelier.
Na svakoj tački pohoda prisutni su imali priliku čuti zanimljive činjenice o historiji same građevine, zatim kako i na koji način je vezana za Ivu Andrića.
Studenti Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije učešćem u Spomen šetnji saznali su mnoge zanimljive činjenice o gradu u kojem stječu znanje, gradu koji je izrodio nobelovca te su na taj način odali počast slavnom piscu.