Danas je na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku održana press konferencija povodom obilježavanja „Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja“ – „Pink shirt day“

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti povodom obilježavanja ovog dana koje zajednički realizuju Edukacijski fakultet i Srednja mješovita ekonomsko ugostiteljska škola Travnik.
Direktorica Srednje mješovite ekonomsko-ugostiteljske škole, Mehridžana Alibašić naglasila je kako škola implementira program prevencije nasilja, te da je obilježavanje Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja jedna od aktivnosti koje obuhvata ovaj program. U svom obraćanju direktorica je naglasila važnost poruke koju će studenti i učenici taj dan poslati.
U svom obraćanju, doc.dr. Amra Tuzović, menadžerica za osiguranje kvaliteta na Univerzitetu u Travniku, istaknula je važnost društveno odgovornog poslovanja i saradnje obrazovnih institucija, svih nivoa vlasti i roditelja kako bi se preveniralo vršnjačko nasilje. Koordinatorica aktivnosti mr. Irmela Mujkić prisutne je upoznala sa planiranim aktivnostima.
Okupljanje učenika i studenata planirano je sutra, 27.02.2019. godine u 11:00 sati kada će ispred MSEUŠ biti izvedena plesna koreografija učenika srednje škole pod nazivom „Život nije siv“, potom će studenti i učenici prošetati gradom u ružičastim majicama nakon čega će u 12:30 sati na Edukacijskom fakultetu prisustvovati forumu pod nazivom „Vršnjačko nasilje nije moj izbor“. Na forumu će o ovoj temi govoriti predstavnici svih nivoa obrazovanja: predškolskih, osnovnoškolskih srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova, policije, ministarstava i Centra za
socijalni rad.
Nakon završetka foruma bit će predstavljen kratki film koji su snimili učenici i studenti sa ciljem da ukažu na značaj preveniranja i rješavanja sukoba među mladima.