Povodom 04. februara  koji se u svijetu obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka Kodeks tim zajedno sa svojim mentorom višim asistentom mr. Jasminom Hrnjićem održao je predavanje u cilju podizanja svijesti o ovoj opakoj bolesti. 

Na predavanju imali smo priliku upoznati se sa nekim tipovima raka, simptomima i načinima prevencije ove bolesti. Rak se, s obzirom na to u kom dijelu tijela se razvio, može manifestirati na različite načine. Za konačnu dijagnozu najčešće je potrebna mikroskopska analiza tkiva dobivenog biopsijom. Kada se jednom dijagnosticira, terapija se najčešće sastoji od hirurške operacije, hemoterapije i zračenja. Postoji cijeli niz faktora rizika koji se povezuju s nastankom raka, a vodeći promjenjivi faktori su pušenje, konzumiranje alkohola, dijeta siromašna voćem i povrćem, pretilost i infekcija HPV virusom. Neki od faktora rizika su i npr.: izlaganje ionzirajućem zračenju ili ultraljubičastom zračenju, udisanje vlakana azbesta, udisanje para benzena, hepatitis C. Mnogi oblici raka su lječivi, a neki i potpuno izlječivi, pogotovo ako se rano otkriju. Ako se ne liječi, većina oblika raka izaziva smrt. Rak predstavlja jedan od glavnih uzročnika smrti u razvijenim zemljama.

Zadatak je jasan: širimo svijest o značaju rane prevencije raka i svakodnevno radimo na stvaranju boljih uslova za život svih nas. Neka nam zajednički cilj bude – preventivno djelovati i pomoći oboljelima od raka, poručili su nam studenti Kodeks tima.