Na sinoćnjem tradicionalnom 74. izboru sportiste godine u organizaciji Sportskog saveza Bosne i Hercegovine održanom u Narodnom pozorištu u Sarajevu dodijeljejna su prestižna priznanja sportistima i ekipama, koji su u prošloj godini ostvarili najznačajnije rezultate u nacionalnim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima. Atletičar Mesud Pezer i karatista Ivan Klepić izabrani su za bosanskohercegovačke sportiste godine u muškoj, a judistkinja Larisa Cerić u ženskoj konkurenciji.

Sa posebnim zadovoljstvom ističemo da su najbolji sportisti Bosne i Hercegovine studenti našeg fakulteta. Larisa Cerić, bila je stipendista Edukacijskog fakulteta i diplomirala 2016. godine na smjeru Opća kineziologija, a Mesud Pezer je trenutno na drugoj godini studija. Ovim putem im čestitamo na ostvarenom uspjehu i želimo još puno vrhunskih sportskih rezultata kao i privatnog uspjeha.

 

Larisa Cerić je bosanskohercegovačka džudo reprezentativka i jedna je od rijetkih koja godinama konstantno niže vrhunske rezultate s velikih takmičenja. U protekloj godini, koju je upisala kao najuspješniju u karijeri,  je osvojila brojne medalje među kojima su bronzana medalja u Bakuu,  Azerbejdžan, srebrena medalja na Evropskom prvenstvu za seniore u Tel Avivu, zlato u Ekaterinbugu Rusija, srebro u Antaliji, Turska. Navedeni rezultati Larisi Cerić su donijeli prvo mjesto na Svjetskoj ranking listi što je historisjki uspjeh za BiH.

Mesud Pezer, bosanskohercegovački sportista, jedan od najboljih bh.atletičara kojem je 2018. godina najuspješnija u dosadašnjoj karijeri. Na početku godine imao je sjajan nastup na dvoranskom Svjetskom prvenstvu u Birmingemu gdje je zauzeo peto mjesto uz hitac 21,15 m što je novi seniorski bh. rekord u dvorani. Nakon toga uslijedio je niz pobjeda na mitinzima, kao i medalje s balkanskih prvenstava u Istanbulu i Staroj Zagori, te Mediteranskih igara održanih u španskoj Taragoni, gdje je osvojio bronzanu medalju. Najbolji bacač kugle u BiH trenutno se nalazi na sedmom mjestu evropske i jedanaestom mjestu svjetske liste najboljih bacača kugle u dvorani u 2018. godini.