U sklopu manifestacije „Andrićevi dani 2018“ u Gradskoj biblioteci Travnik upriličeno je predavanje „Književnost i nauka“ kojem su prisustvovali i studenti sa Edukacijskog fakulteta, uz pratnju asistentice Amele Bajrić. Predavač je bio prof. dr. Edin Pobrić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Profesor Pobrić  je govorio o mjestu humanističkih i prirodnih nauka u današnjem vremenu, vremenu vizuelne kulture. Naglasio je važnost jezika istakavši da se čovjek ne može direktno suočiti sa pojavnim svijetom bez jezika, zvukova i simbola, te da je jezik neposredno ono što nas određuje. Naglasio je da nauka objašnjava stvari, dok umjetnost ne pribjegava tome.

U svom predavanju dotakao se i načina Andrićevog pisanja kazavši kako njegova djela u velikoj mjeri predstavljaju intersubjektivno vjerovanje, koje se, ako uđe u književnost, ne može tumačiti kao dokumentaristička istina. Predavanje je privuklo pažnju građana, profesora i nastavnika maternjeg jezika i književnosti, kao i studenata što pokazuje kvalitet ovakvih i sličnih predavanja i interesovanje za ovakva dešavanja.

 

Novinarke Graf X su iskoristile priliku za intervju kojeg možete pogledati na linku:

http://grafx.ba/index.php/teme/intervju/1358-prof-dr-edin-pobric-profesor-filozofskog-fakulteta-univerziteta-u-sarajevu