Studenti  Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije povodom obilježavanja Svjetskog dana muzeja posjetili su Zavičajni muzej u  Travniku i Memorijalni muzek rodnu kuću Ive Andrića.

Zavičajni muzej osnovan je u Travniku 1950. godine i posjeduje bogato naslijeđe preuzeto iz travničke gimnazije, koje je u toku rada uvećano i radom Muzeja i obogaćeno novim nalazima i prikupljenim materijalom. Travnički muzej je jedan od najpriznatijih muzeja na području Bosne i Hercegovine. Fundus muzeja sadrži oko 80 hiljada eksponata. Zavičajni muzej Travnik danas je jedini zavičajni muzej na području Srednjobosanskog kantona.

Nobelovac Ivo Andrić rođen je 9.10.1892. godine u travničkoj mahali Zenjak. 13. 3. 1975. godine, na dan smrti Ive Andrića, Zavičajni muzej Travnik predložio je Skupštini općine Travnik kao osnivaču  da se Spomen-muzej preimenuje u Memorijalni muzej Rodnu kuću Ive Andrića. Pod ovim nazivom djeluje i danas. Memorijalni muzej kontinuirano prikuplja građu i eksponate koji mogu biti relevantni za život i literaturu Ive Andrića. Svake godine priređuju se književni i kulturni programi kojima se javnost želi podsjetiti na najvažnije datume i događaje iz Andrićevog života i književne karijere.