Dragi studenti,
Kako bi Vaše studiranje u Bosni i Hercegovini bilo što uspješnije a Vaš boravak ugodan ovim putem ćemo Vas ukratko upoznati o osnovnim stvarima o Vašem ulasku, boravku i kretanju u Bosni i Hercegovini.
Za nesmetan ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebno je da na dan ulaska imate važeću putnu ispravu.
Studenti koji nemaju odobren privremeni boravak i prvi puta se upisuju na studij, nakon ulaska u Bosnu i Hercegovinu dužni su prijaviti boravak u Bosni i Hercegovini kod nadležne Službe za poslove za strancima, nakon čega će dobiti Potvrdu o prijavi boravka, čiji je rok važenja 90 dana.
Prije isteka roka važenja Potvrde o prijavi boravka, student je obavezan podnijeti Zahtjev za odobrenje privremenog boravka u Bosni i Hercegovini. Zahtjev se podnosi nadležnoj Službi za poslove sa strancima.
Studenti koji su već upisani na studij i imali su odobren privremeni boravak potrebno je da najkasnije 15 dana prije isteka perioda odobrenog boravka podnesu Zahtjev za ponovno odobrenje privremenog boravka u Bosni i Hercegovini. Zahtjev se podnosi nadležnoj Službi za poslove sa strancima.
Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, student je dužan prilikom kretanja posjedovati vlastitu putnu ispravu koja mu je ujedno i jedini identifikacijski dokument.
Tokom boravka u Bosni i Hercegovini,nadležnoj Službi za poslove sa strancima student je dužan pravovremeno prijaviti svaku promjenu adrese stanovanja.

Detaljnije informacije za dokumtaciju koja je potrebna u svrhu podnošenja Zahtjeva za odobrenje privremenog boravka u Bosni i Hercegovini nalaze se u sljedećim rubrikama: