Panel diskusiju “Strategije suzbijanja vršnjačkog nasilja” koja je održana danas u Centru za kulturu općine Travnik organizovali su Edukacijski fakultet i Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik!

U ime organizatora prisutnima su se obratile doc. dr Emina Terzić, predstavnica Edukacijskog fakulteta i direktorica mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik, Mehridžana Alibašić. Moderator panel diskusije bila je pedagogica MSEUŠ Erika Hadžimahmutović.

U diskusiji na temu prevencije vršnjačkog nasilja učestvovali su i predstavnica Općinskog suda Travnik – Selma Voloder Kadrić, predstavnik policijske stanice Travnik – Fatmir Smajlović, predstavnica Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Esminka Burek, predstavnica Centra za mentalno zdravlje Travnik – Sanja Džepina, predstavnik Centra za socijalni rad – Emir Šakić, predstavnica MSŠ “Travnik” – Amra Omerović, predstavnica MSTŠ Travnik – Belma Kirlić, predstavnice MSEUŠ Travnik Mehridžana Alibašić i Aida Terzić te Edukacijskog fakulteta Travnik – Emina Terzić i Zehrina Selimović. Također, panelu su prisustvovali i studenti Edukacijskog fakulteta te učenici srednjih škola iz Travnika.

Neki od zaključaka diskusije su da se ovom problemu mora pristupiti sistemski uz neophodne strategije suzbijanja vršnjačkog nasilja u koje bi bili involvirani svi, od zakonodavne vlasti do porodice kao osnovne ćelije društva. Također je naglasak svih prisutnih stavljen na to da bi se aktivnosti na preveniranju vršnjačkog nasilja trebale realizirati kontinuirano tokom cijele godine, a ne samo na jedan dan.