Odgajatelji u vrtiću kažu da je njihova profesija najljepša na svijetu! Ukoliko je biti odgajatelj i vaše opredjeljenje, saznajte sve mogućnosti koje imate ukoliko izaberete studij Predškolskog odgoja na Edukacijskom fakltetu.

Studijski program Predškolski odgoj na Edukacijskom fakultetu koncipiran je po uzoru na europske i svjetske studije primarnog odgoja i obrazovanja. Težište studija predstavlja interaktivni i interdisciplinarni vaspitni proces, osposobljavanje studenata za cjeloživotno učenje, usvajanje vještina koje će im pomoći da se lako prilagode promjenama na tržištu rada.

Studenti se već kroz studij postepeno uvode i upoznaju s budućim poslovnim okruženjem, vaspitnim radom i stručanjacima za primarni odgoj i obrazovanje. U jednoj od naših posjeta predškolsim ustanovama razgovarali smo sa direktorom JU za predškolski odgoj “Obdanište Travnik”, mr. Jasmin Hrnjić koji je govorio o izazovima profesije kao i deficitu kadra iz ove oblasti na tržištu rada. Mr. Jasmin Hrnjić navodi da budući bachelori Predškolskog odgoja imaju presprektivno zanimanje koje im omogućava veliko napredovanje u struci. Pogledajte video

https://fb.watch/dNupzihUt-/

Nastava na ovom smjeru izvodi se na sva tri ciklusa studija
I ciklus – dodiplomski studij u trajanju od četiri godine.
II ciklus – magistarski studij u trajanju od jedne godine
III ciklus – doktorski studij u trajanju od tri godine.

Studenti nakon završetka prvog ciklusa studija stiču diplomu o visokoj stručnoj spremi i zvanje bachelora predškolskog odgoja sa 240 ECTS kredita.
Nakon završetka drugog ciklusa studija studenti stiču zvanje magistra predškolskog odgoja – 60 ECTS kredita.

Također, studenti tokom studija obavljaju i metodičku praksu u odgojno-obrazovnim ustanovama predškolskog tipa sa kojima Fakultet ima sklopljen ugovor o izvođenju prakse.

Nakon studija, bachelori predškolskog odgoja bit će osposobljeni za rad i realizaciju odgojnih i obrazovnih aktivnosti u radu sa djecom do polaska u školu, pripremanju djece za upis u školu, za uvođenje interdisciplinarnih sadržaja u radu sa radnim grupama u vrtićima, elementarni nivo vještina i kompetencija za inkluzivni odgoj i obrazovanje, praćenje savremenih tokova u području ranog odgoja, planiranju i programiranju te realizaciji nastavnog rada vaspitača.

Poslušajte šta odgajateljice JU Obdanište “Travnik” kažu o ovoj predivnoj profesiji:

https://fb.watch/dNj8_5DXaL/

Bachelori Predškolskog odgoja koji su diplomirali na našem Fakultetu zaposleni su u javnim i privatnim predškolskim ustanovama. Također, neki od naših studenta danas rade na Univerzitetima kao saradnici i nastavnici.

Poslušajte neke od priča iz studentskih klupa naših studenata predškolskog odgoja:

https://fb.watch/dNutx1X-1B/

Detaljne informacije o studijskom programu pročitajte na linku:

Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti na:
e-mail info@eft.ba

ili nas pozovite na broj
+387 30 540 876
+387 61 475 922