Krajem novembra objavljeni su dugoočekivani rezultati istraživanja Danskog instituta za sportske studije u saradnji sa inicijativom Play the Game. Cilј ove inicijative je podizanje etičkih standarda sporta i promovisanje demokratije, transparentnosti i slobode izražavanja u svjetskom sportu.

Izvještaj se zasniva na benčmarking tehnici, a poglavlja su pripremali nacionalni istraživači koristeći alatku National Sports Governance Observer (NSGO) koja pokriva 274 indikatora raspoređenih na 46 principa unutar četiri dimenzije upravlјanja : transparentnost, demokratski procesi, interna odgovornost i kontrola, i društvena odgovornost. Ova alatka je proistekla iz Erasmus projekta i iz nje proizilaze dalja istraživanja ove inicijative.

Analizu NSGO kriterijuma za Bosnu i Hercegovinu uradili su prof. dr Damir Ahmić sa Edukacijskog fakulteta u Travniku i doc. dr Marko Begović sa Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ Beograd. Rezultati istraživanja ukazuju na to da prosječna ocjena predstavlјa veliku varijaciju koja odražava različite kulture i vrste zakonodavstva, gdje su Srbija (59%), SAD (53%) i Bosna i Hercegovina (51%) na prvom mjestu, a Indonezija (28%), Indija (27%) i Gruzija (21%) imaju najniže rezultate.

Nova studija o upravlјanju nacionalnim sportskim federacijama u 15 zemalјa na četiri kontinenta pokazuje da organizacije ne ispunjavaju niz kriterijuma upravlјanja, posebno onih koji se odnose na društvene odgovornosti prema životnoj sredini, socijalno uklјučivanje, seksualno uznemiravanje i namještanje utakmica.

Istraživanje je ovaj put obavljeno u više od 100 sportskih saveza u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Bugarskoj, Kanadi, Kolumbiji, Gruziji, Islandu, Indiji, Indoneziji, Litvaniji, Portugalu, Sloveniji, Španiji, Ukrajini i SAD. Nacionalni istraživači imali su za zadatak da uporede pet istih federacija posmatrajući fudbal, atletiku, tenis, gimnastiku i rukomet. U nekoliko zemalјa izabrano je samo četiri od pet. U većini zemalјa dodata su još najmanje tri sporta od nacionalnog interesa.