„ Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod,može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada“.  Vuk Stefanović Karadžić

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se svake godine 21. februara od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika koji je UNESCO proglasio u spomen na protest i pogibiju bengalskih studenata koji su prije 47 godina zahtijevali ravnopravnost za svoj jezik.

 

Maternji ili materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Zahvaljujući jeziku ljudi se međusobno sporazumijevaju, odnosno upućuju i primaju poruke jedni drugima. UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti. Stoga Međunarodni dan maternjeg jezika ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.