Peti dan Inweek-a rezervisan je za sport, a danas smo imali priliku poslušati životni put naših uspješnih sportskih ličnosti. Naši gosti bili su:
• Razija Mujanović – košarkašica, članica Kuće slavnih FIBA
• Larisa Cerić – džudistkinja, više puta najbolja sportašica BiH Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine
•Igor Laikert – reprezentativac BiH u alpskom skijanju Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine
• Mesud Pezer – bacač kugle, državni rekorder BiH Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine
• Prof. dr. Branislav Crnogorac – trener džudo Reprezentacija BiH
U opuštenoj atmosferi imali smo priliku poslušati kako su težak i trnovit put naši sportaši prošli kako bi došli na sami vrh. Sa nama su podijelili i neke anegdote sa svojih takmičenja, ali i trenutke u kojima su osjećali strah i tremu pred velike svjetske nastupe. Nagasili su da ih je pored jake želje za uspjehom i istrajnosti, bodrila i podrška roditelja i njihivih trenera.
Naši sportisti su istaknuli da je veoma važno da država podržava mlade sportaše, kako vrhunski talenti ne bi propali u nedostatku finansiranja njihovog daljeg razvoja. Također, preporuka naših sportaša za mlade ljude jeste da paralelno sa svojom karijerom završe studije jer je izuzetno važno da ulažemo u sebe. Sportisti su izrazili zahvalnost Edukacijskom fakultetu koji im je pružio mnoga znanja i podršku u njihovom napredovanju.
Svi pratioci live-a imali su priliku čuti savjete kako na najbolji način uskladiti studij i profesionalno bavljenje sportom.
Za kraj izdvojili smo neke od poruka za mlade ljude:
„Nikad ne trebate odustati, samo naprijed, slušajte svoje roditelje i svoje trenere!“ –Razija Mujanović
„Vjerovati u svoj cilj, ići ka njemu i nikad ne odustati!“ – Mesud Pezer
„Imajte svoj cilj, zacrtajte ga – radite naporno i rezultat će doći“ – Igor Lajkert
„Slušajte roditelje i trenere. Vjerujte u sebe i ulažite u svoje obrazovanje!“ – Larisa Cerić
Na kraju zaključili smo da je za uspjeh potrebno dosta rada i odricanja jer ništa ne dolazi lako ni preko noći, te da kad se nađemo u situaciji u kojoj mislimo da nema izlaza, i u kojoj nemamo podršu od okoline, sjetimo se njih, naših sportista koji nisu odustali već su od minimalnih sredstava napravili vrhunske sportske priče!