Međunarodni dan planete Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja s ciljem da se podigne svijest populacije o odgovornosti prema planeti na kojoj živi. Opća skupština Ujednjenih naroda proglasila je 22. april Međunarodnim danom planete Zemlje i širom svijeta se obilježava još od 1992. godine.

Svake godine studenti naša dva fakulteta organizuju aktivnosti i obilježavaju Međunarodni dan planete Zemlje, međutim kako smo kao i ostatak svijeta spriječeni da se okupimo, odlučili smo podržati ovu svjetsku kampanju i pozvati sve naše studente da se pridruže istoj instaliranjem aplikacije „Eearth Challenge 2020“ koju mogu naći na Google app store.

Izazov je slijedeći instaliraj Earth Challenge 2020 aplikaciju, izaberi neku od ponuđenih fotografija iz galerije objavi na svoj instagram profil uz #earthchallenge2020 i nominiraj tri prijatelja da učine isto!

 

Obilježavanjem ovog datuma nastoji se probuditi svijest i odgovornost čovjeka da uspostavi kontakt sa majkom prirodom. Ukoliko ljudi ne budu obraćali pažnju na svoju okolinu, planeta Zemlja neće biti pogodna za život zbog raznih ekoloških problema sa kojima se suočavamo u posljednje vrijeme. Neki od tih problema su: globalno zagrijavanje, otvaranje ozonskih omotača i sve veće zagađenje atmosfere, te efekat staklenika što dovodi do povećanja temperature na Zemlji, podizanje nivoa mora, topljenje lednika i potapanje dijela kopna.

Svaki pojedinac može napraviti pozitivnu promjenu i na taj način svojim primjerom potaknuti druge da vode računa i sačuvaju planetu Zemlju.

Svake godine mnogobrojne organizacije organiziraju niz aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o aktuelnom problemu, međutim kako smo se našli u situaciji da ne možemo izaći iz svojih domova radi virusa Covid-19 aktivisti su osmislili „Earth challenge 2020“.

Earth challenge 2020 je najveća svjetska kampanja iz oblasti građanske znanosti. Riječ je o aplikaciji koja mogućava ljudima diljem svijeta da nadgledaju i ublaže prijetnje okolišu i ljudskom zdravlju u svojim zajednicama. Aplikacija je osmišljena od strane Američkog državnog Ministarstva. Kampanja koristi mobilnu aplikaciju za prikupljanje podataka o lokalnoj kvaliteti zraka i zagađenju Zemlje. Kampanja je započela početkom aprila, a u junu sudionici kampanje imat će dosta podataka o kritičkim pokazateljima okoliša.

Platforma Earth Challenge ponudit će otvorene alate za analizu podataka i vizualizaciju, obrazovne resurse poput planova lekcija i materijala „Što možete učiniti“. Ti će se  resursi građanima učiniti dostupnim i smislenim, povezujući sudjelovanje u znanstvenim istraživanjima s obrazovanjem i djelovanjem.