ABSOLUTE GROUP KAO UZOR DRUŠTVENO ODGOVORNE KOMPANIJE

 

Osnivač Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku i vlasnik kompanije Absolute group d.o.o. iz Travnika, dr. Nihad Selimović u subotu je sa svojim timom posjetio Sapnu te uručio vrijednu donaciju. Pored vrijednog dezinfekcionog tunela, Domu zdravlja u Sapni je donirana i zaštitna oprema u vidu maski i rukavica. „Zdravstvene ustanove su prva linija odbrane u borbi sa corona virusom i o njima posebno moramo voditi računa“, rekao je Selimović. Prvi tunel doniran je u petak  JU Bolnica Travnik, drugi  Domu zdravlja u  Sapni. U ponedjeljak je planirano da se donacija uruči Domu zdravlja u Jablanici, a u utorak Hrvatskoj bolnici dr. fra Mato Nikolić u Novoj Biloj i J.U. Dom zdravlja Travnik.

Na samom početku pandemije COVID-19 kada je razvoj situacije bio neizvjestan i usliejdilo otpuštanje radnika iz proizvodnih djelatnosti, kompanija ABSOLUTE GROUP i brend NUMBER1 su izabrali drugi put, a sa ciljem očuvanja radnih mjesta i pružanja pomoći društvu u periodu krize. Na prvom mjestu kompanija je svoje proizvodne pogone preorjentisala za proizvodnju zaštitnih maski, a nakon toga, zahvaljujući kvalitetnim resursima, pokrenula je i proizvodnju dezinfekcionih tunela. Sama proizvodnja nije bila ni malo jednostavna, a moralo se reagovati odmah! Međutim, stav menadžmenta je bio da se na tržište ne smije izlaziti sa amaterskim proizvodima i da se ovom zadatku mora pristupiti izuzetno odgovorno. Uz tim vrhunskih inžinjera i stručnjaka koji su  danonoćno  radili na osmišljavanju i testiranju najboljeg rješenja, tunel je napravljen i atestiren u rekordnom roku. S obzirom na složenost situacije u državi i želju da daju svoj doprinos minimaliziranju posljedica pandemije COVID-19, menadžment kompanije je donio odluku da će prvi tuneli koji su proizvedeni biti donirani onima kojima su najneophodnij, a to su svakako zdravstvene institucije.

“Od samog početka proizvodnje koja je stavljena u funkciju zaštite zdravlja ljudi većina proizvoda je donirana raznim institucijama. Mi nismo željeli govoriti o tome jer smatramo da nije vrijeme za promovisanje bilo čega osim zaštite zdravlja. Prilikom donacije prvog tunela JU bolnica Travnik mediji su ispratitli ovaj čin, i naravno hvala im na tome posebno iz razloga da se skrene pažnja na značaj profesionalnog pristupa u izradi, postavljanju i korištenju tunela. S obzirom na to da sam i ljekar, prilikom svakog svog obraćanja medijima,  ističem značaj profesionalnog pristupa izradi tunela kao i korištenju licenciranih sredstava za dezinfekciju. Razumijem dobru volju svih firmi koje se bave proizvodnjom istih i to je za svaku pohvalu, ali moramo biti svjesni da amaterskim pristupom možemo napraviti više štete nego koristi. Mehanizmi koji pokreću aktiviranje prskalica u tunelu su vrlo zahtjevni i njima se moraju baviti iskusni inžinjeri, a sredstva koja se koriste moraju biti certificirana i provjerena. Ako neko već ne koristi ovakva sredstva nužno je da upozori ljude da takva sredstva ne smiju udisati. U našim tunelima dezinfekciona sredstva su licencirana i smiju se i udahnuti. Uz svaku donaciju tunela mi se obavezujemo da ćemo donirati i dodatne količine dezinfekcije za punjenje rezervoara dok god traje pandemija.”

U razgovoru je dr. Selimović istaknuo da je posebno ponosan na to što je uspio zadržati sve svoje uposlenike te da otkaza u njegovim firmama neće biti. Ovakvim načinom rada Absolute group d.o.o. i brend NUMBER1 izdvojili su se kao jedan od uzora društveno odgovornog poslovanja.