Značaj medijske pismenosti u kriznim situacijama

S obzirom na činjenicu da nas je zadesila potpuno neočekivana situacija nazvana pandemija COVID-19 cijelo društvo je u neizvjesnosti, strahu i razmišljanju šta nas čeka sutra. Iz potrebe za odgovorima ljudi konsultiraju sve dostupne medije i  podliježu utjecaju raznoraznih sadržaja čija je istinitost i dobra namjera pod znakom pitanja. Upravo iz tih razloga započinjemo sa tekstovima na temu medijske pismenosti i njenog značaja posebno u vremenu krize u kojem se nalazimo. 

Medijska pismenost  u 21. stoljeću je jedan od temeljnih elemenata građanske pismenosti te je jedna od ključnih kompetencija za život i rad u digitalinom medijatiziranom svijetu. Upravo od vas, kao članova akademske zajednice, se očekuje da budete medijski pismeni učesnici u procesu primanja i razmjene informacija, a ne samo pasivni posmatrači koji će bez razmišljanja dijeliti sadržaje i vjerovati svemu što je napisano.

Kako bismo mogli i znali procijeniti koje informacije su istinite, a koje ne, neophodno je imati kritički stav, preispitivati i iznova i iznova čitati i slušati. Nikako ne smijemo podleći medijskim manipulacijama i bez ikakvog promišljanja postati nečije „oruđe“ u širenju diktiranih sadržaja. 

Medijskom pismenošću se borimo protiv manipulacije i dajemo svoj doprinos u minimaliziranju štetnih posljedica…..

Više o značaju medijske pismenosti i primjerima dobre i loše novinarske prakse pročitajte u tekstu koji donosimo u nastavku…

Značaj medijske pismenosti u kriznim situacijama

 

Značaj medijske pismenosti u kriznim situacijama 30.03.2020.

 

By |2020-03-31T10:29:49+00:00Mart 31st, 2020|Vijesti FRONT 2017, Vijesti-MS|Komentari isključeni za Značaj medijske pismenosti u kriznim situacijama

About the Author: