Učesnici ovogodišnjeg simpozija TImod 2019 posljednji dan Simpozija su imali priliku obogatiti svoje znanje iz tekstilne branše kroz nekoliko predavanja. Priliku da predstave rezultate rada i istraživanja imale su i studentice Fakulteta za tehničke studije, Nikolina Vuleta i Ajla Cicvara.

Prvo predavanje održala je studentica III godine Fakulteta za tehničke studije, Nikolina Vuleta. Vuleta je predstavila rezultate zajedničkog rada kompanije Bellissima i Fakulteta za tehničke studije. Kroz izlaganje osvrnula se na značaj vrste tkanine i karakteristike šavova za jedan odjevni predmet.

„Karakteristike vunenih podnih obloga“ je tema predavanja koje je održao uvaženi profesor, doc. dr. Krešimir Hajdarević, predstavnik Agencije za znanost i visoko obrazovanje iz Zagreba, Hrvatska. Kroz predavanje doc. dr. Hajdarević je poseban akcenat stavio na prednosti i značaj vunenih tepiha.

Nešto više o savremenom pristupu tekstilu govorio je mr. Aldin Obućina sa Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku. Kroz predavanje na temu „Savremena sublimacijska štampa na tekstilu“ prisutne je upoznao sa osnovnim vrstama štampe i njihovim karakteristikama.

Ajla Cicvara, studentica Fakulteta za tehničke studije, održala je predavanje na temu „Vuna-neiskorištena strateška tekstilna sirovina u SBK/ŽSB“. Kroz predavanje se osvrnula na osnovne tipove vunenih vlakana, način njihove prerade, karakteristike ovog materijala, kao i značaj proizvoda od vune u svakodnevnom životu.

Priliku da održe predavanje imali su i profesori Fakulteta za tehničke studije, domaćina Simpozija. Doc. dr. Samir Pačavar govorio je o nanotehnici u tekstilu, dok je prof. dr. Salim Ibrahimefendić nešto više kazao o sirovinama u tekstilnoj industriji.

Nakon bloka predavanja prisutni su imali priliku pogledati modnu reviju i ples pod nazivom „Samba-vlastita kreacija“, a dizajneri su bili učenici Mješovite srednje tehničke škole Travnik. Nakon toga učesnicima Simpozija su uručeni certifikati čime je simpozij TImod 2019 zatvoren.