Četvrti međunarodni naučno – stručni simpozij iz oblasti tekstilnih tehnologija i modnog dizajna je svečano otvoren u prostorijama Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku. Timod 2019 je već četvrtu godinu zaredom mjesto okupljanja eminentnih naučnika, istraživača i stručnjaka tekstilnih tehnologija i modnog dizajna te je jedinstvena prilika za razmjenu međunarodnih iskustava iz spomenutih oblasti. Ovogodišnja trodnevna manifestacija obiluje bogatim naučnim i obrazovnim programom.

Prema protokolu, prvog dana Simpozija održano je nekoliko predavanja. Naime, prisutnima se obratila Branka Janko, ispred Razvojne agencije Žepče, sa posebnim akcentom na obuku i prekvalifikaciju budućih kadrova. Osim toga, jedan od stručnjaka u oblasti tekstila, prof. dr. Andrej Demšar, prenio je prisutnima svoja iskustva na predavanju kroz temu „Obrazovanje kadrova u tekstilnoj industriji”. Naposljetku, predstavljen je i sponzor TImod-a 2019 – Rigo d.o.o Kalnik, kompanija za prodaju i servisiranje šivaćih strojeva iz Republike Slovenije. U izvrsnoj atmosferi i dobrom raspoloženju upriličena je i modna revija studenata Fakulteta za tehničke studije, pod nazivom „Rad stvara ideju“. Revije će oblilježiti sva tri dana Simpozija, a svoje umijeće u tom dijelu pokazat će nam učenici Mješovite srednje tehničke škole Travnik i Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo.

Kao i prethodnih godina, cilj simpozija Timod 2019 je održavanje kontinuiteta stručnih usavršavanja kroz stručni certificirani seminar i ostale planirane sadržaje.