Dokumentarni film ”Velika bijela kuća” koji je snimila MladiCe, grupa mladih liječenih od raka što djeluju u sklopu Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na Internacionalnim studentskom film festivalu New Wave u Sofiji (Bugarska). Film je ušao u užu selekciju među 4.000 prijavljenih filmova, a proglašen je najboljim od 70 prikazanih u takmičarskoj fazi.

Dokumentarni film „Velika bijela kuća“ je u cjelosti autorsko djelo grupe MladiCe, čiji je mentor bio Zoran Zoka Ćatić iz Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju. Film, urađen isključivo volonterskm radom i velikim entuzijazmom, snimao je Mirza Ajnadžić. U navedenom filmu na osnovu svog životnog iskustva članovi grupe MladiCe diskutuju o optimizmu, samoj motivaciji, zatim o planovima u ostvarenju svojih snova u budućnosti.

“I mi smo odlučili da progovorimo o onom što nas se tiče i što vas se tiče. Progovorili smo o jednoj kući punoj ljubavi – punoj ljudi, djece i mladih punih ljubavi koji trebaju razumijevanje i podršku”, saopćili su iz grupe MladiCe.

Ekipa MladiCa, među kojima je i naš student Fakulteta za tehničke studije, Muhamed Mahmić, iz Sofije se ne vraćaju praznih ruku. Ovo je još jedan podsjetnik da su velike pobjede moguće, što su ovi mladi i snažni ljudi dokazali i velikim uspjehom na Dubrovnik Film Festivalu 2018 (DUFF), gdje su sa pomenutim filmom odnijeli najveću nagradu, tzv. Grand Prix nagradu i tako postali najbolji film prošlogodišnjeg DUFF-a.