Najavljujemo predavanje “Rijetki, ali jednaki”

U svijetu je do sada registrovano oko 8.000 rijetkih bolesti, a jedna od njih je i genetsko oboljenje – fenilketonurija. Fenilketonurija je nasljedna metabolička bolest do koje dolazi zbog nedostatka enzima fenilalanin hidroksilaza. Enzim je nužan za pretvorbu aminokiselina fenilalanin u tirozin. Kada u tijelu nema enzima, dolazi do nakupljanja fenilalanina koji prelazi u fenilketone. Ako se ne liječi, postepeno dolazi do teškog oštećenja mozga koje se ne može popraviti. 

Svjesnost o ovoj bolesti je vrlo mala, stoga sa zadovoljstvom najavljujemo predavanje pod nazivom “Rijetki, ali jednaki” koje će se održati 16. 4. 2019. godine u 13:00 sati na Edukacijskom fakultetu u amfiteatru na V nivou. Predavanje posvećeno fenilketonuriji će održati naša studentica Ivana Zec, koja boluje od iste. Ova aktivnost ima za cilj podizanje svijesti o ovoj bolesti, ali i prihvatanje osoba sa fenilketonurijom kao ravnopravnih članovi društva.

By |2019-04-07T17:36:26+00:00April 7th, 2019|Vijesti FRONT 2017|Komentari isključeni za Najavljujemo predavanje “Rijetki, ali jednaki”

About the Author: