Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“(Pink Shirt Day),, također poznat i kao „Dan borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja“(Anti-Bullying Day), a obilježava se zadnje srijede u februaru.

Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u ružičastoj majici, no međutim majica je bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su da dignu svoj glas protiv nasilnika. Učenici su se solidarisali sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama.

Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku u saradnji sa Mješovitom srednjom ekonomsko – ugostiteljskom školom „Travnik“ organizira šetnju u cilju podizanja svijesti sugrađana o problemu vršnjačkog nasilja te solidarnosti sa porodicama žrtava. Na ovaj način nastojimo pružiti ruku jedni drugima te graditi mostove i bulevare prijateljstva .