Širom svijeta 31. januar se označava kao Svjetski dan bez duhanskog dima. Svjetska zdravstvena organizacija naglašava kako duhan ugrožava razvoj zemalja širom svijeta, te poziva vlade da sprovedu oštre mjere kontrole duhana. One uključuju zabranu marketinga i reklamiranje duhana, promociju jednoobraznih pakovanja duhanskih proizvoda, povećanje akciza na duhan, kao i kreiranje zatvorenih javnih i radnih mjestima prostorima bez duhanskog dima.

 

Zdravstveni i ekonomski troškovi duhana te upotreba duhanskih proizvoda svake godine ubije više od 7 miliona ljudi a košta domaćinstva i vlade preko 1,400 milijardi dolara kroz troškove za zdravstvo i gubitak produktivnosti.

Duhan šteti okolišu na razne načine:

Duhanski otpad sadrži preko 7,000 otrovnih hemikalija koje truju okoliš, uključujući i ljudske karcinogene materije.

Emisije duhanskog dima predstavljaju hiljade tona ljudskih karcinogena, toksikanata i stakleničkih plinova u okoliš. A duhanski otpad je globalno najveća vrsta smeća.

Od dnevno prodatih 15 milijardi cigareta, do 10 milijardi se baca u okoliš.

Opušci cigareta čine 30-40% svih stavki prikupljenih u okviru čiščenja urbanih i priobalnim područja.

 

Asocijacije studenata Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije obilježili su ovaj dan na način da su u studentskom restoranu podjelili letke da bi podigli svjesnost o ovom problemu.