Dašak karakternog dizajna na našim fakultetima

Svijet ilustracije i karakter dizajna je posebno atraktivna oblast na polju grafičkog dizajna, jer karakterni dizajn daje vizuelni pečat u svijetu produkcije. Svoje kreativno iskustvo su sa prisutnima u sklopu Prve studentske konferencije GeTID – S 2018, u prostorijama amfiteatra Fakulteta za tehničke studije, prezentirala dva priznata bh. umjetnika iz ove oblasti, braća Emir i Edin Durmišević.

 

Cilj prezenatacije jeste da kroz prezentaciju vlastitih radova i postignuća motiviraju mlade ljude i ukažu im na mogućnosti koje im pruža poziv grafičkog dizajnera.

Predavanju su prisustvovali gosti iz Travnika, Banja Luke, Zagreba i Varaždina, koji su željeli čuti nova iskustva iz ove zanimljive i atraktivne oblasti.

 

Braća Durmišević, umjetnici iz Sarajeva gdje su završili Akademiju likovnih umjetnosti, poznati su i po animiranom SF filmu „Kamena priča, koji je do sada prikazan na nekoliko svjetskih i lokalnih festivala. U brojnim različitim kreativnim izazovima uspješno se dokazuju više od deset godina kao profesionalni ilustratori, dizajneri likova i 2D/3D animatori u projektima vezanim za animaciju, gaming i komercijalnu industriju kako u BiH tako i van granica države. Ono što je karakteristično za rad ova dva vrhunska umjetnika, jeste to da su njihovi radovi vezani za kretivno istraživanje i crtanje likova iz fantazije,  a jedna od intresantnih karakteristika Emirovih preopkupacija jeste da svoju najveću inspiraciju pronalazi u povjesti.

 

 

Život u minijaturi i nije tako dosadan

Da život u minijaturi i nije tako dosadan pokazala nam je Selma Mahmutović, likovna umjetnica iz Sarajeva. Ona je danas u prostorijama Fakulteta za tehničke studije na konferenciji GeTID-S predstavila svoj brand koji nosi naziv „ Mmm” . Prema riječima autorice, naziv „ Mmm” proizašao je iz ljubavi prema hrani.

 

„Trenutak kada vidimo nešto ukusno i  nesvjesno promrmljamo Mmm”, pojašnjava Selma, te dodaje je ljubav prema hrani najčešći motiv u njezinim radovima.

Prije osam godina se počela baviti minijaturom kada je izrađivala minijaturni nakit i dollhouse minijature. Njena prva izrađena minijatura je bila polovica paradajza u mjerilu 1:6, koja je nastala u fazi učenja.. Pored klasičnih dollhouse minijatura, ova talentovana djevojka modeluje za kolekcionare širom svijeta. Važno je napomenuti i da su osnovni materijali koje koristi za izradu ovih umjetnina polimerna glina, drvo i metal.

 

Koliko je uspješna, govori i to da je prošle godine njen rad „Tomatoes“ objavio New York Magazin, a sljedeće godine izlazi i knjiga autorice Kate Esme Unver, pod nazivom „ The Book of Minis“, u kojoj će biti objavljen  i Selmin rad.

 

 

 

Trafika grafika- čudna ili čudesna?

Bavljenje grafičkim dizajnom iziskuje posebnu posvećenost učenju, radu na sebi i svojim vještinama. Bili smo svjedoci, na Fakultetu za tehničke studije, fantastičnim radovima mnogih studenata sa gostujućih fakulteta ali i sa našeg. Svoje radove imali su priliku predstaviti Anđela Marić, Ana Bukalo, Vuk Stupar i kolegica, Boris Rubin, Matija Katalinić, Armin Begović, Matea Franjić, Semir Velić, Jasmir Samilbegović i Sanel Palislamović. Predstavljanje radova  nasmijalo je sve prisutne te je prošlo u opuštenoj i zabavnoj atmosferi. Studenti koji su predstavljali svoje radove su se osvrnuli na svoj put do mjesta na kojem se nalaze sada. Iskazali su svoju zahvalnost mentorima profesorima, poslodavcima i prijateljima.

 

 

 

Glavna poruka ovog predavanja je bila Slobodno naprijed i ne posustajte, sve je moguće postići kada se dovoljno želi i radi. Na samom završetku predavanja profesorica Marija Garić se zahvalila svim gostima što su uveličali ovu fantastičnu aktivnost. Ovom konferencijom Fakultet za tehničke studije postavlja letvicu organizacije na veoma visoku poziciju i svim univerzitetima i fakultetima u regiji može služiti kao primjer.