“Slovo Gorčina” objavljuje konkurs za mlade pjesnike i pjesnikinje

Od 27. do 29. jula/srpnja 2018. godine, u Stocu će se održati festival kulture “Slovo Gorčina”, koji je uspostavljen 1971. godine u čast pjesnika Maka Dizdara. U sklopu festivala bit će organiziran niz književnih, muzičkih, dramskih i likovnih događanja, između ostalih i solistički koncert Miroslava Tadića, predstava dubrovačkog Kazališta Marina Držića “Orfej sluša radio” autorice Pavlice Bajšić Brazzoduro i večer poezije ovogodišnjeg gosta-pjesnika Ota Tolnaia. U sklopu “Slovo Gorčina” tradicionalno će se dodijeliti i nagrada “Mak Dizdar” za najbolju prvu neobjavljenu knjigu poezije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Novi program ovogodišnjeg festivala jeste Stolački ljetni univerzitet, na kojem će učestvovati 10 studenata humanstičkih nauka iz Bosne i Hercegovine i regiona. Po prvi put nakon 1991. godine, programi festivala će se održavati unutar zidina srednjovjekovnog grada Vidoškog u centru Stoca. “Slovo Gorčina” raspisao je konkurs za najbolju prvu neobjavljenu knjigu poezije na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, autora starosti do 35 godina.

Prva nagrada iznosi € 500 (uz statuetu Gorčina i štampanje knjige), dok druga i treća nagrada iznose € 250 i € 150. Rukopisi se dostavljaju do 1.jula/srpnja 2018. godine na e-mail adresurukopisi@slovogorcina.ba.

Cilj organizatora “Slovo Gorčina” jeste održavanja kontinuiteta s gotovo pedesetogodišnjom tradicijom ovog festivala, uz nastojanje da on povrati nešto od izuzetno visokog statusa koji je uživao u prvih dvadeset godina svog postojanja, od 1971. do 1991. godine. Na ovaj način, “Slovo Gorčina” nastoji realizirati viziju koju je Mak Dizdar spomenuo u jednom razgovoru iz 1970.
godine: “ …Stolac bi, prema mojoj zamisli, trebalo da bude domaćin Orfejevih dana, jer je ovo mediteransko područje, a priča o Orfeju i Euridiki je mediteranska. To bi bio skup eminentnih jugoslovenskih kulturnih radnika i književnika i to bi bila kulturno-turistička manifestacija…”

By | 2018-05-17T08:58:04+00:00 Maj 17th, 2018|Vijesti FRONT 2017|Komentari isključeni za “Slovo Gorčina” objavljuje konkurs za mlade pjesnike i pjesnikinje

About the Author: